Cresson daagt Le Pen voor rechter wegens belediging

PARIJS, 20 jan. De Franse premier Edith Cresson heeft namens haar regering een klacht wegens belediging ingediend tegen Jean-Marie Le Pen, de leider van het uiterst-rechtse Front National. Le Pen zei vrijdag in een toespraak in St.Malo, onder verwijzing naar het justitiële onderzoek naar illegale financiering bij de Parti Socialiste: “De socialistische regering is een verzameling dieven, zwendelaars en gangsters...”

De aanklacht tegen Le Pen - de eerste van deze aard van een Franse regering - is gebaseerd op een wet uit 1889 die belediging van een “instelling van de staat” verbiedt op straffe van een gevangenisstraf van minimaal zes dagen tot maximaal drie maanden en een boete van 150 tot 80.000 francs. Le Pen toonde zich gisteren niet onder de indruk van de actie van Cresson. Op een verkiezingsbijeenkomst in Nice herhaalde hij zijn uitspraak woord voor woord.

Cresson die in december in een artikel in Le Monde opriep tot strijd tegen het Front National, kreeg voor haar actie brede steun van haar partijgenoten. De aanklacht komt precies een week voor een grote demonstratie in Parijs tegen het racisme, waartoe zestig organisaties in Frankrijk hebben opgeroepen. De PS steunt de manifestatie.

Minister van defensie Joxe zei dat hij Le Pen kent “sinds deze aan het hoofd van fascistische studenten in het Parijse Quartier Latin optrad”. De nieuwe socialistische partijleider Laurent Fabius noemde het partijprogramma van het Front National zondag “het meest reactionnaire sinds Vichy” (het regime in onbezet Frankrijk dat in het begin van de Tweede Wereldoorlog met de nazi's samenwerkte). De liberale oud-premier Raymond Barre keurde Cressons actie goed maar meent, zei hij zondag “dat onverschilligheid of minachting de beste houding tegenover Le Pen is”.

De klacht tegen Le Pen is onderdeel van de politieke schermutselingen in verband met de regionale en kantonnale verkiezingen die over twee maanden in Frankrijk worden gehouden. De leider van het Front National heeft zijn zinnen gezet op het presidentschap van de regio Provence Alpes Cote d'Azur, de op een na belangrijkste regio in Frankrijk. In het departement Alpes Maritimes, dat Nice als hoofdstad heeft, hoopt Le Pen 40 procent van de stemmen te krijgen.

De leiders van de twee grote traditionele rechtse partijen, Jacques Chirac van de gaullistische RPR en Valéry Giscard d 'Estaing van de liberale UDF gaven dit weekeinde een demonstratie van eenheid met hun besluit dat rechts bij de presidentsverkiezingen in 1995 met een gemeenschappelijke kandidaat zal aantreden. Chirac en Giscard, die beide president willen worden, werden het nog niet eens over de vraag wanneer definitief beslist moet worden wie die kandidaat zal zijn.