"Amerikanen in Libanon gegijzeld met geld uit Iran'

WASHINGTON, 20 JAN. Iran heeft de gevangenhouding van Amerikaanse gijzelaars in Libanon gefinancierd en hun bewakers ook betaald - tussen de 1 en 2 miljoen dollar - voor elke vrijlating. Dat heeft de Amerikaanse krant de Washington Post gisteren onthuld, op basis van mededelingen van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Vorige maand is de laatste Amerikaanse gijzelaar, de journalist Terry Anderson, vrijgekomen.

Volgens de zegslieden van de Washington Post werden de belangrijkste onderhandelingen over de gijzelaars in Teheran gehouden, en niet in Libanon. Aankondigingen van ophanden zijnde vrijlatingen kwamen binnen via het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken. De fundamentalistisch-shi'itische bewakers van de gijzelaars beschikten over Iraanse reisdocumenten en overlegden dikwijls met Iraanse diplomaten. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden bovendien regelmatige Iraanse betalingen aan de Libanese bewakers getraceerd.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kamel Kharrazi, verwierp het bericht als ongefundeerd. “Zij die een dergelijke fantasie hebben begrijpen niets van Libanon, het Libanese volk en die (ontvoerders)groepen”, zei hij. (Reuter)