Alsnog erkenning record

Onder een groot aantal sporters en ex-sporters neemt de woede en frustratie toe, naarmate meer bekend wordt over de dopingpraktijken in het voormalige Oost-Duitsland.

Hoeveel medailles en records zijn er door het ”oneerlijke spel' van de DDR aan de neus voorbijgegaan van integere sporters? Annelies Maas is één van die benadeelden. In 1979 werd ze op het EK in Zweden op de 400 meter vrije slag tweede achter de Oostduitse Petra Tümer. De DDR-zwemster - van wie vorig jaar bekend werd dat ze anabole steroïde gebruikt heeft - zwom een wereldrecord van 4.08.91, maar volgens de moeder en toenmalige trainster van de Nederlandse, Truus Maas, heeft haar dochter met haar tijd van 4.09.40 recht op erkenning van het record, hoewel de tijd inmiddels al ettelijke malen is verbeterd. In een brief aan de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) drong ze aan op internationale erkenning van de veertien jaar oude prestatie. Greet van Ditmarsch, hoofd sector zwemmen, heeft haar bedenkingen.

Is de KNZB van plan de aanvraag van Truus Maas in te dienen bij de wereldzwembond, de FINAm in te dienen?

Dat is nog maar de vraag. Want het is natuurlijk nog al wat. Met die aanvraag uit je natuurlijk wel een fikse beschuldiging van dopingebruik. Bovendien gaat het niet om één geval. Je vervult een voortrekkersrol en stelt een groot aantal wedstrijden in een hele lange periode ter discussie; Oostduitse vrouwen wonnen jarenlang 95 procent van de wedstrijden.

Maar de aanvraag wordt wel serieus genomen?

Natuurlijk. Volgende week zal het onderwerp op de vergadering van het hoofdbestuur van de KNZB ter sprake komen. Want het is heel goed voor te stellen dat Annelies Maas teleurgesteld is. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of de KNZB de knuppel in het hoenderhok moet gooien. De zwembond zal eerst eens moeten informeren naar de standpunten van andere zwembonden. We zullen zeker niet op hoge poten een brief naar de FINA sturen.

Zijn in de toekomst in Nederland nog meer van dit soort aanvragen te verwachten?

Pas als de wereldzwembond besluit om alle uitslagen te annuleren, zal dat echt duidelijk worden. Er zullen waarschijnlijk nog wel vergelijkbare gevallen zijn.