Algiers kapittelt Teheran en Parijs, krijgt steun uit Riad

ALGIERS/RIAD, 20 JAN. Uit woede over kritische uitspraken van de zijde van Iraanse leiders heeft de Algerijnse regering haar ambassadeur uit Teheran teruggeroepen en Iran gevraagd zijn vertegenwoordiger uit Algiers weg te halen. De Saoedische koning Fahd op zijn beurt heeft zich opgesteld achter het nieuwe Algerijnse leiderschap.

Fahd stuurde een gelukstelegram naar Mohamed Boudiaf, voorzitter van de Hoge Staatsraad. Fahd wenste Boudiaf “voortdurend succes in zijn werk”, aldus het Saoedische persbureau.

Algiers deelde zaterdag mee ook niet langer Irans belangen in de Verenigde Staten te willen behartigen, een en ander in antwoord op Iraanse uitspraken die “Algerijes nationale belangen schaden”. Irans leiders en media hebben scherpe kritiek geleverd op de ingreep in het Algerijnse verkiezingsproces waardoor het fundamentalistische Front van Islamitische Redding van de regeringsmacht werd geweerd.

Het Algerijnse bewind riep tegelijk zijn ambassadeur in Parijs voor consultatie terug in verband met “verklaringen door bepaalde politici”. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken reageerde met de mededeling dat president Mitterrand “de wens heeft uitgedrukt dat het democratisch proces wordt vervolgd, maar nooit een oordeel heeft uitgesproken” over de nieuwe regering. (Reuter, AP, UPI)