Treffen Oranje en Duitsland op EK "heel andere wedstrijd'

GÖTEBORG, 18 JAN. Hoewel de poule-indeling van Nederland met Duitsland gisteren na de loting voor de eindronde van de Europese titelstrijd voetbal in Zweden hét gespreksthema was, wees bondscoach Rinus Michels er als eerste op dat het “een heel andere wedstrijd” zal worden dan voorgaande ontmoetingen. Zoals in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap en in Italië zelf, twee gelijke spelen en een nederlaag. De laatste overwinning dateert van 1988, de halve finale van het Europese kampioenschap.

Op 18 juni in Göteborg ontmoeten de ploegen elkaar weer, maar omdat beide landen dan al gespeeld hebben tegen de andere opponenten in de groep, Schotland en de voormalige Sovjet-Unie (GOS), zal het karakter van dat treffen sterk afhangen van het resultaat in die voorgaande pouleduels. “Nederland - Duitsland wordt pas iets bijzonders als we elkaar in de finale weer tegenkomen”, grapte Michels. De beste twee van de poule gaan over naar de halve finales. De andere groep wordt gevormd door Zweden, Joegoslavië en Frankrijk.

“Veel verschil is er niet”, vond Michels. “Het zijn allemaal sterke landen.” Hij neemt ook de voormalige Sovjet-Unie erg serieus. “Vier jaar geleden heeft dat land ons in de openingswedstrijd van de Europese titelstrijd verslagen.” De GOS zal met zijn sterkste spelers uitkomen. Assistent-coach Salkov liet daarover geen twijfel bestaan. “Alle zelfstandige republieken hebben toegezegd hun medewerking te verlenen. Ook de jongens die in het buitenland voetballen zijn bereid mee te doen. Wij zien het toernooi met optimisme tegemoet.”

Michels stelde vast dat Schotland op papier de zwakste is. Het land speelde nog niet eerder op de eindronde van een EK. “In de praktijk is altijd gebleken”, zei de bondscoach, “dat de Schotten taktisch niet rijp genoeg zijn voor een groot toernooi.” De sobere loting, in het congrescentrum van Göteborg verricht door de Zweedse voetballegende Nils Liedholm, bracht in poule B in elk geval drie halve finalisten van het vorige EK - en ook de Europese- en wereldkampioen - bij elkaar. Nederland, Duitsland en de Sovjet-Unie. Aan de andere kant ontmoet gastland Zweden een van de grote kanshebbers Frankrijk, dat zonder ook maar een punt te verliezen zijn kwalificatie-duels doorstond.

De Zweedse politie toonde zich zeer tevreden met dit resultaat. Sune Sandstrom, verantwoordelijk voor de veiligheid, had vooraf de hoop uitgesproken dat Engeland niet bij Nederland en/of Duitsland zou worden ingedeeld en evenmin aan Schotland zou worden gekoppeld. Die wens kwam uit, al geldt het treffen Nederland-Duitsland voor de politie als een risicoduel.

Michels wacht een moeizame voorbereiding van het Nederlands elftal op de Europese titelstrijd in Zweden. Het toernooi begint voor Oranje op 12 juni met de wedstrijd tegen Schotland. AC Milan (Van Basten, Rijkaard, Gullit) speelt pas op 24 mei de laatste competitiewedstrijd. Barcelona (Koeman, Witschge) pas op 7 juni. De Nederlandse competitie eindigt in het weekeinde van 2 en 3 mei.

“Ik hoop”, zei Michels in Göteborg, “dat AC Milan voortijdig kampioen wordt. In dat geval kunnen de jongens wellicht enkele dagen rust nemen. In Barcelona ligt het heel anders. Als het vliegtuig van Koeman en Witschge vertraging heeft, dan missen ze misschien de openingswedstrijd. Maar hun coach, Johan Cruijff, is tegenwoordig op een bijzondere manier betrokken bij Oranje. Hij weet wellicht een oplossing.”

Michels is de van plan om 25 mei, een dag na afloop van de Italiaanse competitie, met de voorbereiding te beginnen. De bondscoach wil geen buitenlandse stage. Op 10 juni is het vertrek naar Göteborg. Op 5 juni oefent Oranje in en tegen Frankrijk. De UEFA dient oficieel toe te stemmen, omdat de landen deelnemen aan de eindronde. Aangezien ze elkaar niet treffen in de poule, worden in dat opzicht weinig problemen verwacht. Zwitserland geldt eventueel als alternatief. Op 30 of 31 mei zou Oranje graag in eigen land tegen de Zuidamerikaanse kampioenen uit Argentinië spelen, maar omdat men niets van zich heeft laten horen wordt het doorgaan ervan dubieus geacht. Verder wil de KNVB graag dat Oranje tegen Oostenrijk speelt. Michels heeft daar geen bezwaar tegen. Als dat programma doorgaat is er geen noodzaak meer om tegen amateurclubs te spelen.

De GOS zal zich zorgvuldig voorbereiden, onder meer met oefenduels in de Verenigde Staten, Ierland en Denemarken. Ook Schotland zal zich in de Verenigde Staten op de confrontatie met onder meer Nederland gaan inspelen. “Daar kunnen we in alle rust werken”, verklaarde coach Roxburgh.

De UEFA besloot op een vergadering voorafgaande aan de loting dat de gele kaarten opgelopen in de kwalificatie zullen blijven meetellen. Daarnaast zullen spelers worden verplicht naast rug- ook borstnummers te dragen. Ook zal iedereen tijdens de eindronde zijn naam op het shirt moeten hebben.