Suriname: nog geen standpunt over herstelplan

PARAMARIBO, 18 JAN. De Surinaamse ministerraad heeft nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een reactie op het rapport van Coopers & Lybrand voor aanpassing van de economie.

De reactie zou gisteren aan de Europese Commissie, die het consultantsbureau inschakelde, moeten zijn gegeven. De regering in Paramaribo streeft ernaar maandag op het pakket van voorstellen te reageren. Aanpassing van de wisselkoers is de belangrijkste aanbeveling van Coopers en Lybrand. De VHP, de hindoestaanse partij in de regeringscoalitie Nieuw Front, wil de wisselkoers van de Surinaamse gulden niet direct wijzigen. Volgens de VHP-leiders moeten in een “tussenfase” eerst de overliquiditeiten substantieel worden afgeroomd en het begrotingstekort realistisch worden gesaneerd. Pas dan zou volgens de VHP de munteenheid kunnen worden gedevalueerd. Het is de tweede keer dat de Surinaamse regering het geven van een reactie op het saneringsrapport uitstelt.