Saddam belooft herstel militaire macht van Irak

BAGDAD, 18 JAN. De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren gezegd zijn leger te zullen versterken tot het niveau van vóór de Golfoorlog.

Hij zei dit tijdens een toespraak die samenviel met de eerste verjaardag van het begin van het geallieerde luchtoffensief tegen Irak. Gekleed in het uniform van een maarschalk hield Saddam Hussein zijn volk voor dat het weliswaar militair was verslagen maar moreel de “overwinning op de ongelovigen” had behaald.

Hij zei te geloven dat het VN-embargo tegen Irak zijn langste tijd had gehad had en dat de economische welvaart spoedig zou stijgen. Samenwerking tussen technologie, wetenschap en het leger is daartoe noodzakelijk, aldus Saddam. Tijdens zijn toespraak werden in Bagdad en andere steden demonstraties gehouden waarbij anti-Westerse leuzen werden geroepen.

Volgens de Iraanse staatsradio zijn in het zuiden van Irak nieuwe gevechten uitgebroken tussen legereenheden en shi'itische opstandelingen. Het bericht uit Teheran is niet bevestigd uit andere bron.