Roda en Feyenoord nauwelijks wijzer na bloedeloos gelijkspel

KERKRADE, 18 JAN. Roda JC en Feyenoord zijn niet veel wijzer geworden van de wedstrijd die ze gisteravond in Kerkrade afwerkten. De uitslag (0-0) liet beide clubs in het ongewisse over de rol die in de tweede competitiehelft nog kan worden gespeeld. Over enkele weken krijgt zowel Feyenoord, dat een relatief gemakkelijk programma heeft af te werken, als Roda JC, dat in korte tijd enkele toppers ontvangt, daarover uitsluitsel.

Tot die tijd kan Feyenoord zich bezighouden met de financiële perikelen die de club nog steeds als een molensteen om de nek hangen. De "affaire HCS' krijgt op 10 februari een vervolg in de rechtszaal als Feyenoord tegen de voormalige sponsor een kort geding aanspant. Bovendien leeft men in onzekerheid over de "kwestie Sabau', de Roemeen die mag vertrekken maar waarvoor zich nog steeds geen serieuze gegadigde heeft gemeld. Een overwinning op Roda JC had even de aandacht van deze nijpende zaken kunnen afleiden, zeker met het vooruitzicht op mogelijke puntverlies dat de twee grote concurrenten om de titel Ajax en PSV elkaar morgen kunnen toebrengen. Maar Roda JC is al evenzeer zoekende naar zekerheid en koestert elk punt als een bevestiging dat er deze competitie nog iets moois kan worden bereikt.

De Limburgse club hoopte via een stunt aansluiting te krijgen met de subtoppers Vitesse, FC Groningen en FC Twente en daardoor uitzicht te behouden op lucratief Europa-Cupvoetbal. De tijden dat de suikerooms in Kerkrade met de portemonnee klaar stonden om de club meer financiële armslag te bezorgen lijken voorbij. Voor volgend seizoen zijn al bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De begroting wordt teruggeschroefd van 5,2 naar 4,8 miljoen en de selectie moet met zo'n vijf spelers worden ingekrompen. De spelers die hun loopbaan bij Roda JC mogen voortzetten zullen zich bovendien flink moeten inspannen voor een bovenmodaal salaris; volgend seizoen hanteert de club een andere “salarisstructuur” waarin de broodvoetballers naar prestatie worden betaald.

Tot overmaat van ramp neemt het Kerkraadse publiek in de aanloop naar mindere tijden een afwachtende houding aan. Tot nu toe bezochten gemiddeld zo'n vierduizend toeschouwers de thuiswedstrijden van Roda JC, ruim zeshonderd minder dan vorig jaar. Een troost voor de club is dat publiekstrekkers als Ajax, PSV en FC Groningen nog naar Kerkrade komen en er nog een bekerwedstrijd tegen FC Utrecht thuis geprogrammeerd staat. Bij die duels hoopt men op een goed gevuld stadion.

Gisteren kwamen er op het duel met Feyenoord in ieder geval tienduizend toeschouwers af, al bestond een vijfde deel daarvan uit Rotterdammers. Bovendien staken enkele sponsors de helpende hand toe door enkele duizenden kaarten aan te schaffen. Op de vraag of hun filantropische gebaar wellicht de aanzet tot een succesvolle tweede seizoenshelft van Roda zou vormen, kregen zij geen antwoord. Na het 0-0 gelijke spel blijft het gissen naar de plaats waar Roda aan het eind van de competitie staat, al was het vertoonde spel van gisteren hoopgevend.

De thuisclub slaagde er het grootste gedeelte van de wedstrijd in Feyenoord in zijn greep te houden en had de beste kansen op een doelpunt. Al na vijf minuten had Graham Arnold zijn ploeg op voorsprong kunnen zetten maar zijn schot miste precisie. Feyenoord was pas na 25 minuten voor het eerst echt gevaarlijk. Regi Blinker scoorde toen, maar scheidsrechter Uilenberg had hands van de spits geconstateerd en keurde het doelpunt af.

Het laatste kwartier van de eerste helft was eigenlijk de enige periode dat Feyenoord enigszins in de westrijd zat. In de overige 75 minuten kwam de Rotterdamse titelpretendent nauwelijks aan aanvallen toe. Blinker en Taument - Damaschin was buiten de basis gehouden - zaten in de tang bij hun bewakers Senden en Verhagen. Pas toen Blinker werd gewisseld voor Kiprich ontstond er meer ruimte voor de bezoekers maar tot gevaarlijke kansen leidde dat niet. Trainer Hans Dorjee was dan ook een realistisch man: “Als je zo slecht speelt moet je tevreden zijn met een puntje.” Een geruststellende gedachte voor hem is dat met wedstrijden tegen de degradatiekandidaten FC VVV en SVV/Dordrecht '90 voor de boeg voorlopig nog niet definitief hoeft te worden afgehaakt in de race om de titel.