ramsj

Howard Schwartz (selectie): Miriam's tambourine; jewish folktales from around the world, Paperback, Oxford University Press 1988, van ƒ 25,45 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Jean Malaurie: The last kings of Thule, Gebonden, Jonathan Cape 1982, van ƒ 65,90 voor ƒ 27,50. Pied à terre, Singel Amsterdam.

Sarah Greenough (e.a.): On the art of fixing a shadow; one hundred and fifty years of photography

Herma M. van den Berg: Kollumerland en Nieuw Kruisland, Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 130,- voor ƒ 49,90. Steven Sterk, Naberpassage, Groningen (050-185681).

Ronald Wright: Time among the Maya, Gebonden, Bodley Head 1989, van ƒ 60,90 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt.

Eric Shanes: Constantin Brancusi, Paperback, Abbeville 1989, van ƒ 47,50 voor ƒ 19,90

Pontus Hulten: Jean Tinguely; a magic stronger than death, Paperback, Bompiani 1987, van ƒ 115,- voor ƒ 49,50. De Verbeelding.

Howard Schwartz (selectie): Miriam's tambourine; jewish folktales from around the world

Paperback, Oxford University Press 1988, van ƒ 25,45 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Vijftig joodse volksverhalen en sprookjes afkomstig uit de omvangrijke verzameling van de Israël Folktale Archives. Karakteristiek voor het joodse volksverhaal, aldus Schwartz, is de morele boodschap die het te bieden heeft, vaak toegespitst op de plichten van de mens jegens God of zijn naasten. Een bonte stoet aan kwaad trekt in de spannende verhalen voorbij: reuzen, demonen, gevallen engelen, heksen en duivelse priesters. Zij worden bestreden door oude, maar des te wijzere rabbi's, en als die het niet weten te redden is daar nog altijd de profeet Elia, "all-purpose hero' bij uitstek.

Jean Malaurie: The last kings of Thule

Gebonden, Jonathan Cape 1982, van ƒ 65,90 voor ƒ 27,50. Pied à terre, Singel Amsterdam.

Het befaamde boek uit 1976 - reisverhaal en antropologische studie tegelijk - over de Eskimo's van het Thule-district in Noord-Groenland. De grondslag werd gelegd tijdens een langdurig verblijf (1950/51) van Malaurie in het district. Hij besteedde niet alleen zijn tijd aan observeren, maar ook, zoals dat antropologisch hoort, aan participeren: hij leerde poolhonden temmen, sleeën inspannen, iglo's bouwen en de huid van walrussen afstropen. Minutieuze details over het dagelijks leven.

Sarah Greenough (e.a.): On the art of fixing a shadow; one hundred and fifty years of photography

Gebonden, Bulfinch 1989, van ƒ 161,25 voor ƒ 59,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam. Boekenmarkt.

Van de vele boeken die de honderdvijftigste verjaardag van de fotografie opluisterden, is dit ongetwijfeld een van de mooiste. In meer dan vijfhonderd pagina's wordt de geschiedenis van de fotografie belicht, vanaf Daguerre en Bayard tot en met allerlei hedendaagse stromingen. Een heel preciese tekst begeleidt vierhonderdnegenenveertig foto's van tweehonderdeenentwintig fotografen (om in precisie niet achter te blijven). Bijzonder is het gedeelte over de fotografie van voor 1880, met onder meer de eerste "actualiteitsfoto's (Amerikaanse burgeroorlog). Index, bibliografie, en een verklarende woordenlijst.

Herma M. van den Berg: Kollumerland en Nieuw Kruisland

Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 130,- voor ƒ 49,90. Steven Sterk, Naberpassage, Groningen (050-185681).

Het laatste deel over Noordelijk Oostergo - uit de serie De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst - is gewijd aan de gemeente Kollumerland en Nieuw Kruisland, in het noordoosten van Friesland gelegen. Ook dit boek toont weer de bekende, om niet te zeggen verbluffende grondigheid waarmee Herma van den Berg al die staten en boerderijen beschrijft. Veel foto's met droge vaktechnische onderschriften, al vallen ze, onbedoeld waarschijnlijk, wel eens wat minder droog uit. Zo staat er onder een paar zielige verfstreken op een plafond: ""Wat overbleef van de H. Maagd in stralenkrans na de tweede ontpleistering.''

Ronald Wright: Time among the Maya

Gebonden, Bodley Head 1989, van ƒ 60,90 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt.

Ondanks de Spaanse invasie en talloze burgeroorlogen zijn er in Midden-Amerika nog altijd overblijfselen te vinden van de aloude Maya-cultuur, zo betoogt Wright in zijn onderhoudende speurtocht. Zo'n vijf miljoen mensen in Belize, Guatemala en Mexico blijken de oude gebruiken in ere te houden, vooral het strak omlijnde tijdssysteem met zijn vele aan de goden opgedragen hoogtijdagen. Passages over de hedendaagse politiek in het gebied geven het boek een wat tweeslachtig, maar wel levendig karakter.

Eric Shanes: Constantin Brancusi

Paperback, Abbeville 1989, van ƒ 47,50 voor ƒ 19,90

Pontus Hulten: Jean Tinguely; a magic stronger than death

Paperback, Bompiani 1987, van ƒ 115,- voor ƒ 49,50. De Verbeelding.

Een groter contrast in beeldhouwkunst is bijna niet denkbaar: het ingetogen en uiterst gestileerde werk van Brancusi (1876-1957), tegenover de ruige "machine-art' van Tinguely (1925). Voor de twee boeken geldt min of meer hetzelfde. Waar Shanes zich sober en consciëntieus richt op allerlei ontwikkelingen in Brancusi's werk, zorgt Hulten voor een feestelijke, meer dan vierhonderd pagina's durende collage van biografie, kunst en kunstleven, voorzien van honderden foto's.