Oplossing crisis Haïti verder weg

PORT-AU-PRINCE, 18 JAN. De oplossing van de crisis in Haïti heeft een nieuwe tegenslag ondervonden, nu de officiële kandidaat voor het premierschap, René Theodore, heeft geweigerd dit weekeinde de afgezette president Jean-Bertrand Aristide te ontmoeten.

Voorafgaand aan zo'n ontmoeting moet er een formeel akkoord bestaan tussen het Haïtiaanse parlement, Aristide en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), aldus Theodore. De betrokken partijen weigeren dit vooralsnog. De OAS wil dat Theodore - een compromisfiguur - de weg bereidt voor de terugkeer van de wettig gekozen, maar op 31 september vorig jaar afgezette president Aristide. Wanneer dit scenario door alle partijen wordt geaccepteerd, zal de OAS het handelsembargo tegen Haïti opheffen. Door het embargo zijn duizenden Haïtianen gevlucht.

Op de foto: Haïtiaans tentenkamp op de Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba. Een Amerikaanse rechtbank doet volgende week uitspraak over de vraag of zij kunnen worden teruggestuurd naar hun land. (AP)