Michels bevreesd voor onrust

Bondscoach Rinus Michels sprak gisteravond na de loting in Göteborg zijn verontrusting uit over de achterklap die het Nederlands elftal bedreigt in de aanloop naar- en tijdens het Europese kampioenschap voor landenteams in Zweden.

Hoewel het alleen al uit praktisch oogpunt uitgesloten is dat Johan Cruijff zich al tijdens het EK in Zweden daadwerkelijk met Oranje gaat bemoeien is er de afgelopen week in de media die de technisch directeur van Barcelona welwillend gezind zijn, een aantal commentaren verschenen dat eerder op het tegendeel wijst. Hoewel de competitie pas op 7 juni eindigt in Spanje en Cruijff op oorlog zou aansturen met zijn eigen voorzitter Nuñez als hij voor die tijd alleen maar lonkt naar Oranje, houdt "De Verlosser' zelf alle opties open. Voor de camara's van de NOS verklaarde Cruijff dat je pas de week voor het begin van het toernooi of de eerste wedstrijd kunt zien of het EK een succes wordt voor Oranje.

Kwaaddenkers zagen daar alweer een vingerwijzing in dat Cruijff op het laatste moment zichzelf alsnog naar voren kan schuiven. Hoewel dat ook voor de KNVB - dat een bestuursbesluit heeft genomen dat het duo Michels-Advocaat de eindronden doet - niet aan de orde is. Maar Michels heeft tijdens het WK in Italië de zaak te zeer zien ontsporen om voor het EK geen herhaling van de malaise te vrezen. Wanneer Van Basten cs de kont tegen de krib gooien hoeft Nederland niet eens naar Göteborg af te reizen.

Wie iets dergelijks afdoet als een spookscenario moet maar eens gaan praten met Leo Beenhakker in Madrid. De door de belangrijkste vedetten ongewenste coach sprak cryptisch over "slechts vijfentwintig procent' van de problemen die na Italië naar buiten zijn gekomen. De spelers vroegen zich verwonderd af wat hij daar precies mee bedoelde. Maar een aantal van hen onderhield tijdens het WK een open lijn met Barcelona waar Cruijff als een spin in zijn web het scenario dirigeerde. Cruijff kan in Zweden ook van afstand Michels ten val brengen. Hoewel de reputatie van Michels in de voetbalwereld enigszins vergelijkbaar is met die van Franz Beckenbauer, die Duitsland in 1990 naar de wereldtitel leidde. Duitsland is ook in Zweden favoriet voor de titel. Maar hoe de negen in Italië spelende Duitse internationals op de kleurloze Vogts zullen reageren is vooralsnog de vraag. Kwaliteit op het veld is tenslotte al lang niet alleen meer doorslaggevend voor succes. Het gaat er om waar de vedetten in geloven, voor wie zij desnoods bereid zijn het gras op te eten. En bij Nederland is dat Johan Cruijff.