IRA-bom doodt zeven inzittenden van busje in Ulster

BELFAST, 18 JAN. Ten minste zeven mensen zijn gisteravond om het leven gekomen bij een bomaanslag in Noord-Ierland, waarvan de verantwoordelijkheid is opgeëist door het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Zes mensen raakten gewond.

De krachtige bom (700 kilo) was geplaatst naast een autoweg in het graafschap Tyrone, in het westen van Ulster. Toen een busje passeerde met bouwvakkers die voor het Britse leger werkten, werd de bom op afstand tot ontplofffing gebracht.

De aanslag is de bloedigste op burgers sinds meer dan vier jaar. De IRA beschouwt iedereen die “werk verricht voor het Britse bezettingsleger” als legitiem doel. Ook eerder zijn al bouwvakkers bij aanslagen gedood. Vorig jaar kwamen een houthandelaar en een groenteboer die aan de Britten leverden bij aanslagen om.

De bloedige aanslag viel samen met de verklaring van de Britse minister voor Noord-Ierland, Sir Peter Brooke, dat hij de hoop had opgegeven op hervatting van het Noordierse vredesoverleg vóór de Britse parlementsverkiezingen. Die zullen vóór juli gehouden worden. Brooke heeft gedurende twee jaar vergeefs getracht de Noordierse protestanten en katholieken op één lijn te krijgen met betrekking tot een vorm van gedeeld plaatselijk bestuur na achttien jaar van direct bestuur vanuit Londen.

Protestanten hebben na de aanslag aangedrongen op preventieve hechtenis voor personen tegen wie verdenking van terrorisme bestaat, ook als sluitende bewijzen ontbreken. Brooke heeft dit uitgesloten.

De laatste grote IRA-aanslag op burgers had plaats in 1987, toen elf mensen werden gedood die in het grensplaatsje Enniskillen een oorlogsherdenking bijwoonden. De jongste aanslag kwam na de Britse beslissing tot het zenden van 1.000 extra militairen naar Belfast, die herhaling moeten voorkomen van de bomexplosies van vorge week.

De IRA heeft aan het eind van het vorige jaar tevens bommen tot ontploffing gebracht in het Londense regeringscentrum Whitehall, in warenhuizen en op een spoorwegknooppunt. (Reuter)