Gewonden gemeld bij gevechten in Georgië

TBILISI, 18 JAN. Verscheidene aanhangers van de verdreven Georgische president Zviad Gamsachoerdia zijn gisteravond gewond geraakt toen meer dan tweeduizend van hen probeerden binnen te dringen in de stad Koetaisi in het westen van de vroegere Sovjet-republiek.

Dat heeft de voorlopige premier van Georgië, Tengiz Sigua, gisteren volgens het presbureau TASS gezegd. Eerder had Sigua in een vraaggesprek met de Britse televisiezender ITN gezegd dat er in zijn land een burgeroorlog dreigt nu Gamsachoerdia probeert de macht te heroveren.

Volgens Sigua heeft zijn regering onderhandelaars naar Gamsachoerdia gestuurd. De vroegere president werd twee weken geleden door opstandelingen uit de hoofdstad Tbilisi verdreven na een wekenlang beleg van het parlementsgebouw, waarin hij zich bevond. Hierbij werd fel gevochten in het centrum van de stad.

Gamsachoerdia keerde donderdag uit zijn kortstondige ballingsoord Armenië naar Georgië terug en begon uit het westen van het land een opmars naar de hoofdstad. De nieuwe machthebbers in Tbilisi stuurden op hun beurt troepen om Gamsachoerdia's strijdmacht tegen te houden.

Sigua zei tegen TASS dat zijn troepen het westen van Georgië willen afgrendelen. “Dat betekent dat hij door onze troepen zal zijn omsingeld”, aldus de voorlopige premier. “Ik weet dat hij een angsthaas is en dat hij zal proberen opnieuw te ontkomen.”

Een medewerker van Jaba Iosaliani, een van de twee leiders van de Militaire Raad die nu in Georgië aan de macht is, zei tegen plaatselijke journalisten dat ongeveer vierhonderd van Ioseliani's "Mkhedrioni' (cavaleristen) in auto's en bussen naar West-Georgië onderweg zijn.

Op de vraag hoe lang Gamsachoerdia het nog kan uithouden antwoordde Sigua tegenover ITN: “Ik ben er zeker van dat hij binnen een week tot de conclusie zal komen dat hij opnieuw het land moet verlaten, dit keer voor altijd...”. (Reuter)