Frank Stella ontwerpt kunsthal in Dresden

ROTTERDAM, 17 JAN. De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella heeft een kunsthal ontworpen voor de Duitse stad Dresden. Opdrachtgever en financier is de Keulse industrieel en verzamelaar Rolf Hoffmann, die samen met zijn echtgenote Erika daartoe afgelopen zomer een stichting oprichtte. Tevens zullen zij een aantal stukken in bruikleen afstaan uit hun eigen collectie, waarin de nadruk ligt op de jaren zeventig en tachtig.

Afgelopen september heeft het echtpaar Hoffmann al een kunstwerk van Stella aangekocht uit zijn op de roman Moby Dick geïnspireerde serie en in langdurige bruikleen aan het Dresdener museum afgestaan. Als de kunsthal wordt gerealiseerd wil Hoffmann samen met andere Amerikaanse en Europese verzamelaar een "pool' vormen van kunstwerken waaruit thematische tentoonstellingen een of twee keer per jaar kunnen worden samengesteld.

Stella's ontwerp behelst vijf losse paviljoens tussen slingerende paden en beekjes in het park "Der Herzogin Garten', waar tot het bombardement van 1945 de Orangerie uit 1729 stond. De paviljoens - expositieruimte, bibliotheek, boekhandel, restaurants / cafés en kantoren - worden niet hoger dan tien meter en komen op ongeveer tweehonderd meter te staan van het bestaande Zwinger-museum. Stella heeft ook een paviljoen ingericht van het nog te bouwen Groninger Museum naar een ontwerp van Alessandro Mendini.

De gemeenteraad moet zich nog over het plan uitspreken. In Dresden is een alternatief plan ontstaan om op die locatie een centrum voor kamermuziek op te richten met een concertzaal, woningen voor musici, een pianofabriek en een pianomuseum.