Foto: HEERENVEEN - Met oranje en witte schmink ...

Foto: HEERENVEEN - Met oranje en witte schmink uitgedoste supporters leven hartstochtelijk mee tijdens de Europese schaatskampioenschappen die dit weekeinde in Heerenveen worden verreden.

De Nederlander Bart Veldkamp reed een perfecte race op de vijf kilometer, waarbij hij op een haar na het wereldrecord miste. Een ander vaderlands succes was weggelegd voor Falko Zandstra die na twee afstanden verrassend het algemeen klassement aanvoerde voor de Noor Koss. Zandstra is wellicht dé Nederlandse schaatskampioen van de toekomst. Maar hij acht zijn dunne benen - vooral op de lange afstand - nog niet sterk genoeg om zich morgen al tot nieuwe Europese kampioen te kunnen laten kronen. Bij het EK voor vrouwen maakte Sandra Voetelink gisteren een uitstekende indruk. Achter de Oostenrijkse Emese Hunyady werd ze tweede in 41,37 op het enige nummer van de avond, de 500 meter. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)