Engeland kan wel EK met 16 landen aan

GÖTEBORG, 18 JAN. Van de vijf landen die zich kandidaat hebben gesteld voor de organisatie van eindronde van de Europese titelstrijd voetbal in 1996, heeft er een met overtuiging "ja' gezegd op de vraag of dat ook kon in het geval van zestien deelnemers. Dat was Engeland.

Ook Nederland, Portugal, Griekenland en Oostenrijk reageerden aanvankelijk positief, maar zullen eerst nog de werkelijke haalbaarheid moeten onderzoeken. Martin van Rooijen, voorzitter van de sectie betaald voetbal, vice-voorzitter van de KNVB, was voorzichtig positief. “Het betekent meer wedstrijden in evenveel stadions. Kortom, meer opbrengsten uit de toch al gedane investeringen.”

Dat de volgende Europese titelstrijd met zestien in plaats van acht landen zal worden gespeeld, lijkt na de loting van de huidige editie in Zweden, gisteren, nagenoeg zeker. Net zo als het vrijwel zeker is dat ook twee landen gezamenlijk het evenement zouden mogen organiseren. Zoals eerder het bij de UEFA uit de gratie geraakte België en Nederland voorstelden. In dat geval worden beide organisatoren automatisch gekwalificeerd. Ook bekrachtiging van die reglementswijziging lijkt slechts een kwestie van tijd.

Van Marle, voorzitter van de KNVB, penningmeester van de UEFA, zei dat in dat geval werd gedacht aan twee buurlanden.

Engeland presenteerde zich in Göteborg met veel zelfvertrouwen, op een receptie die door vrijwel alle notabelen uit de Europese voetbalwereld werd bezocht. Nederland deed het, zij het op een nogal ongelukkig tijdstip, wat bescheidener. De belangstelling was gering.

Bij de presentatie gokt de KNVB erop dat de bouw van stadions in Amsterdam en Arnhem doorgaan en dat verscheidene andere accommodaties op tijd zullen worden gerenoveerd. Het gebeurde allemaal onder de internationale titel “The champions championship”. De slogan van de tegenstander luidde: “It can only happen in England.”