Doden bij onrust over prijzen in Oezbekistan

MOSKOU, 18 JAN. Bij onrust over prijsverhogingen voor voedsel in de Centraalaziatische republiek Oezbekistan zijn deze week twee studenten gedood.

De rellen waren het ernstigste protest in de vroegere Sovjet-Unie tegen de recente economische hervormingen. Donderdagavond schoot de politie in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent op duizenden ongewapende studenten, die opslagplaatsen voor voedsel hadden bestormd en optrokken naar regeringsgebouwen. Ze klaagden dat zij wegens de prijsverhogingen geen eten meer kunnen kopen en eisten het vertrek van president Islam Karimov. Deze had juist op die dag de meeste prijscontroles opgeheven en een stelsel van voedselbonnen ingevoerd. Bij de botsing kwam een student om en werden vijftig anderen gewond, onder wie twee ernstig. Gisteren overleed een van de twee ernstig gewonden. Ook elders in de vroegere Sovjet-Unie is betoogd tegen de forse prijsverhogingen die deze maand zijn doorgevoerd, maar omvangrijke gewelddadigheden hadden zich daarbij niet voorgedaan. Inmiddels is de consumptie van meel is in Moskou als gevolg van de hogere prijzen in Moskou gedaald met 20 procent en in St. Petersburg met 19 procent, zo meldt het statistische bureau van Rusland. Maar in vijftien van de negentien grote Russische steden is meel niet eens gemakkelijk te krijgen, aldus het bureau. Alleen de prijzen van bepaalde voedselprodukten, zoals melk, zijn de laatste dagen wegens de teruglopende vraag gedaald na de recente drastische verhoging. (AP)