Bérégovoy roept hulp in van Japanse investeerders

TOKIO/ LONDEN, 18 JAN. De Franse minister van financiën, Pierre Bérégovoy, heeft Japan gevraagd meer te investeren in Frankrijk. Ook heeft hij Japan verzocht om samenwerking bij de stimulering van de groei van de wereldeconomie.

Dit is gisteren in Tokio meegedeeld door een Japanse regeringsfunctionaris na afloop van het onderhoud dat Bérégovoy had met de Japanse minister van financiën, Michio Watanabe.

Vorig jaar wekte de Franse premier, Edith Cresson, nog grote wrevel in Tokio met haar discriminerende uitlatingen over de Japanse arbeidsmentaliteit. Nadat het Japanse ministerie van buitenlandse zaken daarop in voor hem ongebruikelijke diplomatieke termen Parijs kapittelde, bond de Franse premier in.

Bérégovoy, die deze week een bezoek aan Japan bracht, prees de overeenkomst tussen Japan en de Verenigde Staten om de groei van de wereldeconomie te bevorderen. Deze rijkelijk vage overeenkomst kwam tot stand tijdens het bezoek dat president Bush vorige week aan Japan bracht.

Niet alleen de VS willen dat Japan zijn handelsoverschot verkleint, ook Frankrijk dringt daar op aan. Watanabe liet Bérégovoy daarover weten dat een van de oorzaken van het handeloverschot is dat er in Japan maar weinig Franse zakenlieden zijn. In Frankrijk zijn ongeveer 30.000 vertegenwoordigers van het Japanse bedrijfsleven, maar in Japan zijn slechts 2000 Franse bedrijfsvertegenwoordigers.

De Franse minister liet zijn Japanse collega weten dat Japanse investeringen welkom zijn in Frankrijk. De afgelopen achttien maanden zijn de procedures voor buitenlandse investeringen versoepeld, aldus Bérégovoy.

De Japanse autoproducent Nissan steekt 150 miljoen pond sterling (480 miljoen gulden) in de uitbreiding van de produktie in zijn assemblagefabriek in het Britse Sunderland. Nissan maakte gisteren bekend daar een nieuwe kleine personenwagen te gaan produceren, waarvan er naar verwachting 300.000 per jaar zullen worden gemaakt.

Er komen in Sunderland 600 banen bij, waardoor er in totaal 6000 mensen in de fabriek werken. In totaal heeft Nissan nu 840 miljoen pond (2,68 miljard gulden) in de fabriek gestoken en dat is de grootste investering van een Japanse onderneming in Europa. (AFP, Reuter, UPI)