Amerikaanse handelstekort in november 43 procent lager

WASHINGTON, 18 JAN. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in november spectaculair gedaald met 43 procent vergeleken met de maand oktober. Het kwam uit op 3,57 miljard dollar, veel kleiner dan de 6,3 miljard dollar die over het algemeen was verwacht. Het is het kleinste handelstekort sinds maart 1983 toen het 2,8 miljard dollar bedroeg. Op jaarbasis zou het tekort uitkomen op 64,7 miljard dollar.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

Tegenvallende cijfers kwamen gisteren van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Die meldde dat de industriële produktie in de Verenigde Staten in december ten opzichte van de maand ervoor met 0,2 procent is verminderd. Verwacht werd een vermindering van 0,1 procent. Het is de derde achtereenvolgende maand waarin er sprake is van een achteruitgang van de produktie. Over heel 1991 heeft de achteruitgang van de produktie 1,9 procent bedragen. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de produktie over een heel jaar een vermindering te zien heeft gegeven.

Wat de handelsbalans in november betreft: de uitvoer steeg met 0,9 procent tot het recordbedrag van 37,46 miljard dollar, vooral door de gestegen verkoop van vliegtuigen aan het buitenland. De invoer daalde met 5,5 procent tot 41,03 miljard dollar, vooral op het terrein van auto's, halfgeleiders, juwelen en kunstwerken. De invoer van olie daalde - in volume - met 5,3 procent.

Het handelstekort met Japan daalde met 26,4 procent van 4,64 miljard dollar tot 3,41 miljard dollar en dat met China, dat in dit opzicht op de tweede plaats komt, daalde met 18,8 procent tot 1,34 miljard dollar. Het overschot in de handel met de EG nam toe van 734 miljoen tot 1,75 miljard dollar.

Het handelstekort over oktober is herzien van 6,73 tot 6,32 miljard dollar. (AP, UPI, Reuter)