Vlaggenfabriek vaart wel bij kruiende wereld

DOKKUM, 17 JAN. Met smart wacht de Dokkumer Vlaggen Centrale op het definitieve ontwerp van de vlag van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Men wil graag zekerheid, want bij de eerste oplage van de Letlandse vlag werden fouten gemaakt. Het rood van het doek moest bordeauxrood worden in plaats van de tomaatrood.

Is de winter is het meestal een rustige tijd, het bedrijf floreert nu door de ontwikkelingen in Oost-Europa. Tot op heden zijn er nog geen verzoeken geweest voor vlaggen van Slovenië of Kroatië. Deze doeken zijn inmiddels wèl uit voorraad leverbaar. Ergens in het immense magazijn liggen ze tussen Estland en Letland.

Vlaggen worden steeds groter. Doeken van twaalf vierkante meter zijn geen uitzondering meer. Ook banieren - hoog model vlaggen - zijn in trek. De mate van gebruik en het weer bepalen uiteindelijk de levensduur van een vlag. Bij permanent gebruik gaat het snel en is het doek na vier maanden versleten.

“Zodra de zon begint te schijnen gaan mensen weer aan vlaggen denken”, aldus H. Nota, commercieel manager van het bedrijf. Hij noemt Nederland “een ideaal vlaggenland”. Er is immers altijd wind en de temperatuurverschillen zijn niet al te extreem.

Goede afnemers van de fabriek zijn ondermeer rijksinstellingen en ambassades in binnen- en buitenland. Het leeuwedeel van de in Dokkum geproduceerde vlaggen is echter bestemd voor de reclame: de laatste vijftien jaar profileren bedrijven zich in toenemende mate door uiterlijk vlagvertoon.

Katoenen vlaggen worden allang niet meer gemaakt en sinds de jaren tachtig verving polyester de "oude' materialen wol en nylon als vlaggendoek. Het in Dokkum gebruikte polyester bestaat uit een zogenaamde holle vezel waar de kleur wordt ingebrand via een oven.

De vlaggencentrale adviseert bedrijven bij het ontwerp van hun dundoeken, en daarnaast bij een “optimaal vlaggebruik”.

Het bedrijf is ontstaan uit een manifacturenwinkeltje dat in 1933 vlaggen ging maken voor de verloving van prinses Juliana. De vlaggencentrale heeft zich inmiddels met succes gestort op de Olympische Spelen: zowel in Albertville als Barcelona zullen Dokkumer vlaggen boven de mensenzee wapperen.