Sneeuwkoningin

De kranten van het eind van het jaar doorbladerend voor ze weg te doen, viel mijn oog op het artikel van Doeschka Meijsing in het Duivelse Supplement.

Zij schrijft over "de kleine Karl' en over het "kleine Gretchen'. Dit snijdt mij door de ziel. Het sprookje "De sneeuwkoningin' van Andersen gaat over een jongetje met de verrukkelijke naam Kaj en over zijn vriendinnetje Gerda, niks Karel en Greetje, zeker niet in het Duits. In de vertaling van M. van Eeden-van Vloten lees ik zelfs over Kaij.

Bedankt Doeschka Mesijng dat ik door "Karl' de weg naar Kaj weer heb gevonden - maar ook ik kan het woord eeuwigheid nog steeds niet leggen.

Naschrift Doeschka Meijsing:

Karl en Gretchen komen voor in de uitgave "Andersen Märchen' uit 1938 (reprint 1978) van Droemer Knaur Verlag. Een vertaler wordt niet genoemd.