Shanghai SE met aandelenemissie voor buitenlanders

Het ombuigen naar een met Westerse methoden functionerende Chinese effectenbeurs is weer een stap verder.

De Shanghai Stock Exchange kondigde de eerste openbare aandelenemissie aan bestemd voor buitenlandse beleggers. Het betreft de uitgifte van één miljoen "B' aandelen in Shanghai Vacuum Electron Devices Company (SVED), met 70 procent van de totale marktkapitalisatie veruit de grootste onderneming genoteerd op de Shanghai-beurs. Het bedrijf vervaardigt onderdelen en apparatuur voor de Chinese televisie-industrie.

De aandelen, met een nominale waarde van 110 yuan, worden aangeboden op een koers van 420 yuan. De emissie moet 420 miljoen yuan (ruim 140 miljoen gulden) opbrengen. De eerste dag van verhandeling is 20 februari.

De Chinese overheid bezit nu 73 procent van SVED en zal na de plaatsing nog ongeveer 50 procent in handen hebben. Onlangs werden 2 miljoen "A' aandelen bij Chinese beleggers geplaatst. Het verschil tussen "A' en "B' aandelen bestaat hieruit dat "B' aandelen alleen via de beurs van Shanghai tussen buitenlanders mogen worden verhandeld en dat de houders in een naamregister worden geregistreerd.