"Rugby-fans moeten hartstocht beteugelen'

LONDEN, 17 JAN. Rugby-wedstrijden en Kerstmis blijken in de Ierse hoofdstad Dublin de grootste aanleiding tot het zoeken naar de morning after-pil en naar behandeling voor geslachtsziekten. Rugby-fans die morgen naar Ierland komen voor de wedstrijd Ierland-Wales hebben nu de waarschuwing gekregen hun hartstocht te beteugelen om daarmee én onbedoelde zwangerschappen én Aids te voorkomen.

Volgens dr. Derek Freedman van de Ierse Maatschappij van Sexueel Overdraagbare Ziekten is rugby bij uitstek de sport die haar aanhangers aanleiding geeft tot ongebreidelde passie. The Times vindt vanmorgen in een kleine enquête onder artsen in Dublin bij allen dezelfde uitkomst: rugby-fans laten zich, meer dan aanhangers van andere sporten, in hun feestvreugde gaan.

Dr. Freedman geeft vooral overmatig alcoholgebruik de schuld. “Mensen komen hier om hulp en weten niet eens de naam van de persoon met wie ze naar bed zijn geweest. De minimale beleefdheid jegens een partner met wie je vrijt, is toch wel dat je je aan elkaar voorstelt, lijkt mij.”

De hulpverleninginstelling Aidswise schaart zich achter Dr Freedman's ervaring. Het aantal heteroseksuelen dat tijdens internationale rugby-wedstrijden met vreemden in bed springt is “significant meer” dan anders, vertrouwt een woordvoerder The Times toe. Hij adviseert de rugby-fans een condoom mee te nemen.

Dat laatste advies is niet zo gek. In Dublin zelf is een dergelijk voorbehoedmiddel nauwelijks te krijgen. Dankzij de invloed van de rooms katholieke kerk kunnen alleen apotheken en geboortebeperkingsklinieken condooms afgeven, in een aantal gevallen alleen op recept.

De voorzitter van de Ierse Rugby Football Union, dr. Tony Brown, houdt zich jegens The Times wijselijk op de vlakte over het zedelijk gedrag van de gemiddelde rugby-supporter, maar hij voegt eraan toe dat Aids een vreselijke ziekte is en dat fans “elk verstandig medisch advies in hun oren moeten knopen”.