Recordwinst voor BankAmerica

BankAmerica, een van de grootste banken van de Verenigde Staten, heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 1,12 miljard dollar.

In 1990 stond er een winst van 1,11 miljard dollar in de boeken. De bank trof vorig jaar wat minder voorzieningen voor dubieuze leningen. De winst in het vierde kwartaal daalde fractioneel, van 287 miljoen tot 285 miljoen dollar. Door de vergroting van het aandelenkapitaal nam de winst per aandeel af van 1,29 tot 1,20 dollar.

De toekomstige fusiepartner van BankAmerica, Security Pacific Corporation meldt dat in het vierde kwartaal een verlies is geleden van 400 miljoen dollar tegen een verlies van 358 miljoen dollar in dezelfde periode van 1990. Een voorziening van 730 miljoen dollar voor verliezen op leningen was noodzakelijk.

Over geheel 1991 leed Security Pacific een verlies van 765 miljoen dollar tegen een winst van 161 miljoen dollar in het voorgaande jaar. De in augustus vorig jaar aangekondigde fusie met BankAmerica moet in het voorjaar tot stand komen. Dan zal de grootste bank in de Verenigde Staten ontstaan na Citicorp.