Rechter getroffen door slagroomtaart

AMSTERDAM, 17 JAN. De fungerend president van de Amsterdamse rechtbank, mr. J.M. Vrakking, is gisteren getroffen door een slagroomtaart. Na de behandeling van een kort geding over de ontruiming van een pand aan de Hobbemakade wierp een kraker een taart in de richting van de president. Deze wist het projectiel in een reflexbeweging te ontwijken, waarna het via zijn zetel terecht kwam op een muurschildering. Rondvliegende slagroom besmeurde de toga van de president, die niet onder de indruk was van de aanslag. Buiten de rechtzaal arresteerde de parketpolitie twee actievoerders.

De krakers wilden met dit gebaar onderstrepen dat ze hun vertrouwen in de "partijdige' rechterlijke macht hebben verloren. Tijdens het kort geding zagen de krakers af van een advocaat en beperkten ze zich tot het voorlezen van een verklaring. Kraakgroepen in Amsterdam zullen in de toekomst geen advocaten meer inschakelen wanneer ze anoniem worden gedagvaard in het kader van de Leegstandswet, omdat juridisch verweer bij voorbaat zinloos zou zijn, aldus deze verklaring. Volgens de kraakbeweging schendt de rechterlijke macht "fundamentele, grondwettelijk vastgelegde mensenrechten' door het eigendomsrecht te stellen boven het woonrecht van krakers.

De actie valt samen met een woensdag ingezet kraakoffensiefje tegen de nieuwe Huisvestingswet die eind januari in de Tweede Kamer wordt behandeld. Daarbij zijn in Amsterdam en Utrecht enige panden bezet.