Israel kritiseert standpunt van Van den Broek

JERUZALEM, 17 JAN. Israel heeft geen enkel begrip voor het standpunt van minister Van den Broek (buitenlandse zaken) dat de nederzettingenpolitiek een ernstig obstakel vormt voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Van den Broeks collega Levy heeft dat gisteren in Jeruzalem tegen de Nederlandse minister gezegd tijdens een anderhalf uur durend gesprek.

De toekomst van de westelijke Jordaanoever, zei Levy na afloop van het gesprek tegen journalisten, is onderdeel van de onderhandelingen in het vredesproces. “Israel neemt daarbij geen voorwaarden en geen ultimata aan van de Europese Gemeenschap, de Arabische buurlanden of van wie dan ook.”

Van den Broek drong er in het gesprek met Levy op aan, mede namens de EG, het nederzettingenbeleid te veranderen. In elk geval moeten er geen verdere nederzettingen worden gebouwd, als gebaar van goede wil tegenover de Arabische gesprekspartners, voor wie dit een zeer groot obstakel is.

Later op de dag vroeg Van den Broek ook een concessie van de Palestijnen, die evenmin werd ingewilligd. Tijdens een gesprek met een tien man sterke Palestijnse delegatie, onder leiding van de journalist Zyad Abu Zyad, in het American Colony Hotel in Oost-Jeruzalem vroeg de Nederlandse minister als gebaar van goede wil van Palestijnse zijde de intifadah stop te zetten. De Palestijnse woordvoerder Radwan Abu Ayesh zei naderhand dat de intifadah “een uitdrukking van de gemoedstoestand van de Palestijnen” is, die men niet kan stilleggen. “Als er vorderingen in het vredesproces zijn, zal het moment vanzelf komen dat wij de intifadah afgelasten”, zei hij.

De Palestijnse delegatie drong er bij Van den Broek op aan het wat zijn uitlatingen over het Israelische nederzettingenbeleid betreft nu eens niet bij woorden te laten, maar tot daden over te gaan. De EG, aldus Abu Ayesh, zou tot sancties tegenover Israel moeten overgaan om het Israelische beleid te wijzigen.

Minister Van den Broek beëindigt vandaag zijn vijfdaagse reis naar achtereenvolgens Syrië, Jordanië en Israel. Als gevolg van de Israelische regeringscrisis ging zijn gesprek gisteren met de socialistische leider Peres niet door. Vanmorgen zou hij wel met de socialist Rabin spreken, met premier Shamir en met minister van defensie Arens.