Iraaks parlement eert Saddam een jaar na oorlog

BAGDAD, 17 JAN. Het Iraakse parlement heeft president Saddam Hussein gisteren ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de oorlog om Koeweit voor de tweede maal de Orde van het Volk toegekend. De eerste keer gebeurde dat na de eerste Golfoorlog, tussen Irak en Iran.

“We hebben gemerkt dat de Irakezen ernaar verlangden hun trots uit te drukken op hun trouwe zoon en strijdende leider”, aldus parlementsvoorzitter Saadi Mehdi Saleh. Zijn commentaar werd verspreid door het officiële Iraakse persbureau INA.

In Bagdad en andere Iraakse steden werd de oorlog gisteren herdacht met een reeks demonstraties ter ere van Saddam. Schoolmeisjes, blij met een onverwachte vrije dag, riepen in de aanwezigheid van door het ministerie van informatie aangevoerde journalisten leuzen als “Bush, Bush, luister goed: wij houden allemaal van Saddam Hussein”.

Aan de verschillende betogingen namen mensen uit uiteenlopende bevolkingsgroepen deel - enerzijds Westers geklede, anderzijds gesluierde vrouwen, mannen in donker pak maar anderen in Arabische kledij, jongeren en bejaarden - maar de leuzen waren overal dezelfde: behalve de onontbeerlijke loftuitingen aan het adres van Saddam, veroordelingen van de “Amerikaans-Atlantische agressie”, en oproepen tot beëindiging van het handelsembargo van de Verenigde Naties tegen het land. Overal werden vele portretten van Saddam Hussein meegedragen.

De gelegenheid is eveneens te baat genomen om voor de internationale media “de verschrikking van de oorlog voor de burgerbevolking” ten toon te spreiden. Het ministerie van voorlichting heeft bij voorbeeld een foto-tentoonstelling georganiseerd over verminkte kinderen. De federatie van vrouwenorganisaties onthulde gisteren in een communiqué onder de titel “De bewijzen van een schone oorlog” dat de geallieerde bombardementen 2.278 burgers het leven hebben gekost. Internationale organisaties voor de rechten van de mens zijn met veel hogere schattingen gekomen. (AFP, AP, Reuter)