Internatio Müller: gegadigden voor Etna

ULFT, 17 JAN. Internatio Müller zal op zeer korte termijn Etna in Ulft verkopen. Er zijn twee gegadigden voor Etna, dat fornuizen, kookplaten, ovens en magnetrons produceert.

Waarnemend directeur M. Ros van Etna zei gisteren dat hij het bedrijf zelf wil overnemen met behulp van enkele investeerders. Hij wil niet ingaan op het bod dat concurrent Atag uit Ulft op tafel heeft gelegd bij Internatio Müller. IM zal beide voorstellen volgende week met de ondernemingsraad en de bonden bespreken, zo liet een woordvoerder van IM vanmorgen weten. Men wil de zaak binnen enkele weken rond hebben.

Bij Etna werken 95 mensen. Het is nu al duidelijk dat bij beide overnamevarianten enkele tientallen arbeidsplaatsen zullen vervallen. Atag denkt 50 arbeidsplaatsen te kunnen garanderen, Ros komt op ongeveer eenzelfde aantal uit. Als Atag Etna overneemt zullen vooral banen in de “indirecte sfeer” verdwijnen, laat Atag-directeur H. Hoogeveen weten. “We willen Etna niet als volledig zelfstandig bedrijf laten voortbestaan, maar laten aanleunen tegen een van onze andere bedrijven. Dat betekent dat er dubbelfuncties zullen ontstaan.” Atag is al geruime tijd op het overnamepad. Het bedrijf produceerde oorspronkelijk keukenapparatuur, maar is inmiddels ook actief in het sanitair en in fietsen (Batavus). Het nam vorig jaar onder meer fietsenfabriek Mercier-France Loire over en de Deense fabrikant van badkamer- en keukenramen CN Borma.

Etna-directeur Ros geeft geen toelichting op zijn plannen, zo heeft hij met IM afgesproken.

Dat Internatio Müller Etna kwijt wil is geen verrassing. Het bedrijf kondigde vorig jaar april al aan dat het zich zal concentreren op activiteiten in handel en installatietechniek en dat de belangen in transport en metaalverwerking zouden worden afgestoten. Eind vorig jaar verkocht IM kachelproducent DRU uit Ulft al aan Wolters Schaberg (WS). Volgens een woordvoerder van IM heeft men pogingen gedaan Etna ook bij WS onder te brengen, maar had WS daarvoor geen interesse.

IM verstrekt geen inlichtingen over bedrijfsresultaten van afzonderlijke concernonderdelen. In het jaarverslag 1990 werd gesignaleerd dat de resultaten van Etna “zeer teleurstellend” waren. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen gulden. Volgens de IM-woordvoerder wordt er al enkele jaren flink verlies geleden.

De ondernemingsraad van Etna heeft beide overnameplannen nog niet ingezien. OR-voorzitter A. Mecking is daarom “voorzichtig” in zijn commentaar. Dat IM op een van beide in moet gaan spreekt volgens hem voor zich: “De derde optie is sluiting op termijn. IM wil immers in ieder geval van Etna af.”