Handelsoorlog China, VS nog net voorkomen

WASHINGTON, 17 JAN. Een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is op het laatste moment afgewend. Beide landen hebben afgelopen nacht een akkoord gesloten over auteursrechten en patenten.

De VS hadden gedreigd maatregelen te nemen tegen de Chinese schending van Amerikaanse rechten, als geen overeenstemmming was bereikt. Dat heeft de bijzondere handelsafgezant van de VS, Carla Hills, vandaag in Peking bekendgemaakt.

Hills zei dat de overeenkomst Amerikaanse bedrijven in China veel mogelijkheden biedt. De VS zouden 1,5 miljard dollar (2,5 miljard gulden) aan extra invoerrechten heffen als China doorging met het schenden van de rechten op intellectueel eigendom. Peking dreigde daarop tegenmaatregelen te nemen ter waarde van 1,2 miljard dollar.

China heeft Amerikaanse patenten en auteursrechten op software, muziek, landbouwchemicaliën en farmaceutische produkten nooit gerespecteerd. Amerikaanse handelsfunctionarissen hebben China de “grootste piraat van Amerikaanse rechten ter wereld” genoemd. Het Amerikaanse bedrijfsleven zegt jaarlijks 430 miljoen dollar mis te lopen aan inkomsten over rechten.

Peking heeft toegezegd de auteursrechten vanaf vandaag gedurende vijftig jaar in acht te nemen. Computerprogrammatuur zal gelden als literair werk. Vanaf 1993 zal China ook bescherming bieden voor chemicaliën in de farmacie en de landbouw. Het land zal de Conventie van Bern aangaande auteursrechten ondertekenen, alsmede de Conventie van Genève.

Volgens ingewijde diplomaten in Peking heeft de groep van hervormingsgezinde Chinese leiders hiermee het pleit over internationale handel in haar voordeel beslecht, ten koste van de conservatieve groep die niet door de Verenigde Staten verteld wil worden hoe China zijn internationale handel dient te drijven. “Dit is een grote stap voor China”, zei een Westerse diplomaat in Peking, “Hiermee bewijst China niet alleen de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld dat het volwassen is geworden, en deel wil nemen aan de internationale handel”. China's aanvraag voor het lidmaatschap van de GATT (Algemene overeenkomst over tarieven en handel), is in behandeling.

De relaties tussen de Verenigde Staten en China staan al langer onder druk. Het Amerikaanse handelstekort met China bedroeg in de eerste tien maanden van vorig jaar 10 miljard dollar, evenveel als over heel 1990. De Amerikaanse regering heeft herhaaldelijk protesten laten horen over het Chinese beleid op het gebied van mensenrechten, en de verkoop van wapens aan landen van de Derde wereld. (Reuter, AP)