Grolsch zou azen op Britse brouwer, handel gestaakt

ROTTERDAM, 17 JAN. De handel in aandelen Grolsch nv is vanmorgen kort na de opening van de Amsterdamse effectenbeurs tot maandagochtend stilgelegd. De stopzetting van de handel leidde op de beurs tot de speculatie dat Grolsch een Britse brouwerij overneemt.

De notering is stopgezet “in verband met een te verwachten mededeling.” Een woordvoerder van de Twentse bierbrouwerij wilde geen nadere toelichting geven.

De stopzetting in de handel leidde vanmorgen tot uiteenlopende speculaties onder beursanalisten. De meest voor de hand liggende suggestie was dat Grolsch een Britse brouwerij overneemt. De steeds internationaler opererende bierbrouwerij oriënteert zich al enige tijd op de Engelse markt. “Het is ook niet uitgesloten dat ineens een grootaandeelhouder is opgestaan, zoals onlangs bij het installatiebedrijf GTI is gebeurd. Daar wordt een bedrijf altijd een beetje zenuwachtig van”, aldus een analist.

Door middel van marktinvesteringen heeft Grolsch zich een steeds sterker internationale positie kunnen verwerven. Het bedrijf exporteert naar onder andere het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. In de zomer van 1990 opende Grolsch een verkoopkantoor in Duitsland. In december van dat jaar werd besloten de Wicküler Groep in Wuppertal over te nemen, waardoor de omzet bijna verdubbelde.

De winst van Grolsch steeg in de eerste helft van vorig jaar met 6,1 procent (tot 12,4 miljoen gulden) ten opzichte van dezelfde periode in 1990. De omzet steeg met 70 procent tot 365,8 miljoen gulden. Hierin waren de uitkomsten van de per 1 januari overgenomen Duitse brouwer Wicküler meegenomen. Grolsch voorspelde een zelfde winstgroei voor heel 1991, wat zal resulteren in een voortgaande stijging van de winst per aandeel.