Georgië gaat recht af op burgeroorlog

MOSKOU, 17 JAN. In Georgië neemt het gevaar van een nieuwe golf van geweld met de dag toe.

De verdreven en gisteren naar Georgië teruggekeerde president Gamsachoerdia trekt met vijfduizend gewapende aanhangers vanuit het Westen op in de richting van de hoofdstad Tbilisi, terwijl de nieuwe machthebbers in de hoofdstad op hun beurt troepenversterkingen in westelijke richting hebben gestuurd.

Gamsachoerdia vertrok gisteren van Zoegdidi naar het slechts 150 kilometer van Tbilisi gelegen Zestafoni om zich daar aan het hoofd van zijn bewapende aanhangers te plaatsen. In Tbilisi bagatelliseerde de militaire commandant van de huidige machthebbers, Jaba Josseliani, het gevaar dat van Gamsachoerdia en zijn legertje zou uitgaan. Maar hij meldde tevens dat de regering Gamsachoerdia militaire versterkingen tegemoet heeft gestuurd.

De Turkse autoriteiten hebben in de spanning in Georgië aanleiding gezien in het grensgebied tussen beide landen de Turkse troepen in staat van alarm te brengen. Turkije en Georgië hebben een gemeenschappelijke grens van 108 kilometer lang. De maatregel is volgens de Turkse regering vooral bedoeld met het oog op een mogelijke stroom van vluchtelingen. (AFP, Reuter)