Fonteinen in de badkamer

Op een dag liep ik zo maar wat te wandelen toen het plotseling heel hard begon te sneeuwen. Ik klopte ergens aan om te schuilen. Weduwe J. Holle stond er op de deur. Komt u binnen zei ze, let u niet op de rommel. Ik vroeg of ze haar huis zelf schoon moest houden.

De meisjes van tegenwoordig, zei ze, die willen niet meer schoonmaken. Dat zijn net jongens. Of ze denken alleen aan jongens. Nooit denken ze aan afwassen, nooit dromen ze van de grote schoonmaak. Hooguit zwabberen ze wat met zo'n zoemende stofzuiger. Nee, ik wil geen meisje meer.

- Was het vroeger zo veel beter?

Ach vroeger was het ook niet alles. Ik heb eens een meisje gehad, dat wilde dolgraag werken. Ze was gek op schoonmaken zei ze, en dat kon je merken ook. Als ze de kussens uitsloeg begon het te sneeuwen, ze wreef de meubels tot spiegels, ze klopte de kleden zo dat je dacht dat er een zandstorm was opgestoken, fonteinen spoten door de badkamer en ze zong zo dat de vogels er stil van werden.

- Dat is toch heerlijk?

Na twee weken zat er geen veertje meer in de kussens, de meubels kregen slijtplekken van het boenen, ze had gaten in de kleden geklopt, de put stond droog zo veel water had ze gebruikt en ik kon die stem van haar niet meer horen.

- Toen heeft u haar ontslagen.

Denkt u dat dat kon? Ze wilde werken en ze werkte, of ik het leuk vond of niet. Mijn hele huis boende ze weg. Ten slotte heb ik haar zo verschrikkelijk veel geld aangeboden om op te hoepelen, dat ze ging.

- Waarom klaagt u dan over de moderne meisjes?

Omdat daarna haar zusje bij me kwam. Een rustig meisje dat wachtte tot ik haar iets vroeg, dat vond dat kussens niet te veel geschud moeten worden en meubels met mate gepoetst, die dromerig met een vochtige dweil over de vloer wreef, uren lang, muisstil - een geweldig meisje. Maar op een dag wilde ze weg, bij iemand anders gaan werken. Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik zag groen van jaloezie. Toen heb ik haar overal zo zwart gemaakt dat niemand haar meer wilde kennen.

Daar heb ik wel een beetje spijt van.