"Envelope' van David Parsons de luchtige noot bij NDT; Dans met finesse èn humor

Gezelschap: Nederlands Dans Theater. Première: The Envelope; choreografie: David Parsons; muziek: Gioacchino Rossini; kostuums: Judy Wirkula; licht: Tom Bevoort; begeleiding: het Nederlands Balletorkest o.l.v. Christof Escher. Gezien: 16/1 AT&T Danstheater, Den Haag. Daar nog te zien: 17, 18, 22, 23, en 29/1 en 1 en 4/2; verder; 21/1 Groningen, 24, 26 en 31/1 Amsterdam, 25/1 Rotterdam, 28/1 Arnhem, 30/1 Den Bosch en 5/2 Rotterdam.

Toen de Hubbard Street Dance Company twee jaar geleden in het Holland Dance Festival optrad, was een van de programmaonderdelen The Envelope, een humoristisch werk van de Amerikaanse danser / choreograaf David Parsons. Hij maakte het in 1984 voor zijn eigen gezelschap en sindsdien prijkt het op het repertoire van verschillende groepen. Daar is nu het Nederlands Dans Theater bijgekomen, dat een luchtige noot in zijn programma's best kan gebruiken.

The Envelope heeft als thema een raadselachtige envelop waar zeven dansers als het ware door belaagd worden. Iedereen wil hem hebben maar is er tegelijkertijd doodsbang voor. Zodra iemand hem dan ook heeft veroverd, worden er allerlei pogingen gedaan hem weer kwijt te raken. Dat wil maar niet lukken, want dat witte ding lijkt een eigen leven te hebben en duikt telkens op de meest onverwachte plaatsen weer op.

De dansers, gehuld in Ninja-achtige zwarte pakken, kappen en brillen, krioelen als drukdoende mieren over het toneel met kleine, diep door de knieën gebogen dribbeltjes, opverende schichtige sprongetjes en met zo nu en dan zeer herkenbare passages uit klassieke balletten. Ook stapelen zij zich regelmatig op elkaar in insectachtige poses. Dat alles op de lekker klinkende collage van vrolijke composities van Rossini.

Humor in dans is een schaars artikel en weinig choreografen slagen erin humor met stijl en smaak te combineren. Parsons is er één van. The Envelope is niet een groots meesterwerk maar het zit knap in elkaar, heeft leuke bewegingsvondsten en een pittige vaart. De uitvoering door de NDT-dansers is uitstekend. Er is finesse in de afwerking en ook de interpretatie laat niets te wensen over.

Het programma bestaat verder uit reprises van Jiri Kylians Lieder eines fahrenden Gesellen en Psalmensymfonie en Hans van Manens duet Andante, drie werken die een tijdloze schoonheid hebben en schitterend worden uitgevoerd.