EG adviseert verbod op pijnstiller glafenine

UTRECHT, 17 JAN. Pijnstillers die de stof glafenine bevatten, zoals Glifanan, moeten wegens de bijwerkingen van de markt worden gehaald. Het geneesmiddelenregistratiecomité van de Europese Gemeenschap heeft dit geadviseerd. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zal het advies waarschijnlijk opvolgen. Dat heeft directeur C. de Visser van het college gisteren meegedeeld.

Uit een onderzoek in opdracht van het college blijkt dat na gebruik van glafenine ernstige overgevoeligheidsreacties dertig keer vaker voorkomen dan bij andere pijnstillers. Die reacties veroorzaken een anafylactische shock (heftige reactie van afweerstoffen) die gepaard gaat met bloeddrukverlaging, koorts, snel optredende hartzwakte, misselijkheid, vaak diarree en jeuk over het hele lichaam. Een ernstige shock leidt tot bewustzijnsverlies en soms tot de dood. Vorig jaar werden er wereldwijd 14 doden door glafenine gemeld. De Belgische overheid verbood het middel in 1990 nadat bijwerkingen hadden geleid tot de dood van twee personen.

Het Europese onderzoek is in Nederland uitgevoerd door het Bureau Bijwerkingen Geneesmiddelen en de universiteiten van Rotterdam en Utrecht. Het negatieve advies van de EG is daar voor een groot deel op gebaseerd. Alle EG-lidstaten moeten binnen zestig dagen beslissen of ze het advies opvolgen. Binnen de EG was Glifanan nog op de markt in Nederland, Frankrijk, Portugal, Italië, Spanje en Griekenland. In Duitsland en België is het middel al verboden. In andere landen is het nooit ter registratie aangeboden. Frankrijk, waar Glifanan-fabrikant Roussel zijn thuisbasis heeft, en Portugal zullen het EG-advies niet opvolgen, omdat deze landen de conclusies van het onderzoek niet onderschrijven.

Directeur De Visser van het Nederlands College ter beoordeling van Medicijnen vindt het een belangrijk advies, onder meer omdat de grootste markt voor glafenine in de ontwikkelingslanden is. Die landen staan het gebruik toe omdat westerse landen dat ook doen. Als de westerse wereld het middel uit de handel neemt, dan kan dat gevolgen hebben voor de verkoop in deze landen.