Coca-Cola nestelt zich in Rusland

Het Amerikaanse concern Coca-Cola, 's werelds grootste frisdrankenproducent, gaat een vestiging openen in Rusland. Het concern maakte gisteren bekend dat er in Moskou een fabriek wordt gevestigd en dat in dat land in de komende jaren 2000 verkooppunten voor Coke en Fanta zullen ontstaan.

De nieuwe Russische onderneming gaat Coca-Cola Refreshments-Moscow heten waarin de Coca-Cola een groot meerderheidsbelang houdt. Het restant komt in handen van professor S.N. Fyodorov, door Coca-Cola omschreven als “een prominente Russische zakenman”.

Binnen twee jaar denkt de onderneming haar eerste 400 verkooppunten te hebben ingericht. Coca-Cola wordt al sinds 1987 gebotteld in de voormalige Sovjet-Unie.

Aartsrivaal PepsiCo zit al veel langer in de voormalige Sovjet-Unie. In 1974 werd daar de eerste PepsiCo-fabriek gebouwd.

Vorig jaar sloot PepsiCo een overeenkomst ter waarde van drie miljard dollar welke haar verplicht gedurende tien jaar de grondstof voor de frisdranken te leveren aan twintig bottelarijen in ruil voor Stolichnaya-wodka.

Op de wereldmarkt voor koolzuurhoudende frisdranken neemt Coca-Cola met 46 procent veruit de grootste plaats in tegen Pepsi 15 procent.