Beurs van Frankfurt poetst imago op

AMSTERDAM, 17 JAN. De Amsterdamse financiële wereld is niet geschrokken van de plannen van de Duitse regering om de positie van Frankfurt als financieel centrum te versterken. De voorstellen worden beschouwd als “een terechte inhaalmanoeuvre” van de Duitse financiële markt nadat enkele recente beursschandalen het imago hebben aangetast.

Frankfurt moet volgens de plannen die de Duitse minister van financiën Waigel gisteren bekend maakte, over enkele jaren tot de grote financiële centra van de wereld behoren. De Duitse beursstad zal binnen enkele jaren moeten kunnenconcurreren met New York, Londen en Tokio. Mr. B.F. baron Van Ittersum, voorzitter van de Amsetrdamse beurs, gelooft dat de positie van Amsterdam door de Duitse plannen “verbetert noch verslechtert”.

Belangrijk onderdeel van de Duitse plannen vormt het opzetten van een “effectief en internationaal erkend” apparaat dat toezicht houdt op de beurshandel. Zo kunnen handelaren in Duitsland die zich schuldig maken aan aandelenhandel met misbruik van voorkennis voortaan rekenen op een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

De Duitse aandelenmarkt moet volgens Waigels transparanter worden. Vergeleken met andere landen loopt Duitsland op dit gebied nog ver achter. In Nederland gaat per 1 februari de wet melding zeggenschap in. Aandeelhouders die een belang van vijf procent of meer in een beursgenoteerde onderneming hebben, zijn vanaf dat moment verplicht dat te melden. In Duitsland bestaat momenteel geen enkele verplichting op dit gebied.

Ook stelt Waigel liberalisatie van de Duitse financiële markten voor. De minister kan daarover, volgens analisten, flinke oppositie verwachten van de Bundesbank, die haar controlefunctie door dit voorstel ziet aangetast.

Waigel wil zijn plannen in de tweede helft van 1992 doorvoeren zodat de Duitse financiële markt begin 1993 klaar is voor een centrale Europese markt. Volgens de Duitse minister is het voor zijn land “van het grootste belang” als derde grootste economische macht in de wereld zo snel mogelijk te beschikken over een “volledig ontwikkelde en goed georganiseerde financiële markt” die voldoet aan de moderne financiële standaarden.

In het verlengde van de plannen van Waigel ligt het voorstel van McKinsey aan de Duitse effectenbeurs om zo snel de handel op de vloer te vervangen door beeldschermenhandel. Op die manier moet de positie van de Frankfurter beurs op internationaal gebied versterkt worden.