Beleggers stappen massaal over op cyclische waarden

AMSTERDAM, 17 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs zette vandaag de opmars voort. Beleggers stappen op dit moment massaal over op cyclische waarden. Philips en Hoogovens sprongen er vandaag uit met flinke koerswinst. Papierproducent KNP werd de grote verliezer. Het laatste nieuwtje kwam van HCS dat niet meer tot de hoofdfondsen wil behoren.

AMSTERDAM De dollar was vanmorgen wederom de grote inspirator voor beleggers op het Beursplein. Na het dagje uitblazen van gisteren zorgde de Amerikaanse munt, die omstreeks het middaguur 1,8308 gulden noteerde, voor veel vraag. Met name de internationale fondsen konden zich verheugen in grote belangstelling van beleggerszijde. Het publiek gaat ervan uit dat de dollar verder zal stijgen en gokt daarbij op ondernemingen die een groot deel van hun omzet in dollars binnen halen. De EOE-index, die gisteren 0,45 punt lager sloot op 291,02 punten, noteerde omstreeks het middaguur 1,59 punt hoger.

De opmars van de dollar heeft op de internationals altijd een koersopdrijvend effect. Vandaag schoten Koninklijke Olie, DSM, KLM, Hoogovens en Philips omhoog. Volgens handelaren stappen beleggers massaal over van de defensieve waarden naar de cyclische fondsen. De defensieve waarden waren tot nu toe zeer in trek. In een tij van economische teruggang vluchten veel beleggers in de fondsen die minder worden beïnvloed door een recessie. Favorieten in de defensieve sector zijn voedingsmiddelenconcerns en geneesmiddelenproducenten. Cyclische waarden zijn juist veel gevoeliger voor de conjunctuur. Nu de hoop gloort dat de economie zal aantrekken is het voor beleggers veel aantrekkelijker hun geld in deze cyclische fondsen te stoppen.

Hoogovens is het beste voorbeeld van een fonds dat van deze situatie profiteert. Handelaren slaan van verbazing de handen op de kniën en voor de ogen nu de koers van de staal- en aluminiumfabrikant uit IJmuiden blijft stijgen. “Er is toch niet direct een reden om te juichen dacht ik, maar Hoogovens is ongelooflijk gevraagd op dit moment”, zegt een verbaasde handelaar. De koers schoor vanmorgen verder door naar 51,90 gulden, een winst van 1,20 gulden sinds gisteren.

Ook Philips past in het rijtje cyclische en gevraagde waarden. De "Flippen' trekken, zonder dat er nu duidelijke aanwijzingen zijn dat het concern uit de problemen is, flink aan. Omstreeks het middaguur was een winst verzameld van 1,30 gulden ten opzichte van de slotkoers gisteren. Philips liep dit jaar al bina drie gulden in koers op.

Ook DSM blijft oplopen. Vandaag weer 1,70 gulden naar 101,20 gulden. De race richting branchegenoot Akzo gaat onverminderd voort al won de concurrent vandaag ook, 1,10 gulden op 138,60 gulden. KLM bleef zeer gevraagd en trok twee dubbeltjes aan op 41,70 gulden.

Koniklijke Olie maakt zich zeer gevraagd door de hogere dollar. De koers klom vandaag 1,30 gulden naar 150 gulden. Unilever liep vandaag gek genoeg even uit de pas en verloor, vooral door winstneming, twee dubbeltjes op 182,80 gulden.

KNP was de grote verliezer. na de aangekondigde verdwijning van 130 banen zag de papiergroep uit Naarden de koers afbrokkelen met binna twee gulden tot 46,40 gulden. Gisteren maakte topman De Wit nabeurs bekend dat de winst over 1991 bijna zeven miljoen gulden lager zal uitkomen dan in 1990. De netto winst zal waarschijnlijk circa 280 miljoen gulden bedragen. Overcapiciteit in de papiersector wordt als voornaamste oorzaak van het verlies aangegeven.

De beurs schortte vandaag de handel in aandelen Grolsch op tot maandagochtend in verband met een aangekondigde mededeling. Op de beurs werd gespeculeerd over een overneming door Grolsch in Groot-Brittannië.

NEW YORK Wall Street noteerde gisteren wederom een nieuw record, al ging het deze keer niet om het Dow Jones koersgemiddelde. De omzetten op de New Yorkse effectenbeurs bereikten gisteren het hoogste niveau sinds oktober 1989. Vooral de overstap van zeer veel beleggers van cyclische fondsen naar meer defensieve fondsen veroorzaakte groot volume. Maar de zoveelste koersrally van dit jaar kon de Dow Jones uiteindelijk niet naar een hoger slot brengen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 8,95 punten lager op 3.249,55 punten.

LONDEN Een sterke futures-markt en meevallende Britse inflatiecijfers zorgden voor opgewekte stemming op de Londense beurs. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,5 punten hoger sloot op 2.541,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 18,7 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen noteerden vandaag hoger rondom het hoogste niveau van de afgelopen zes maanden dat gisteren werd bereikt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 1,16 punt lager sloot op 1.666,34 punten, noteerde omstreeks het middaguur 10,51 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio belandden vandaag op het laagste niveau sinds oktober 1990. Winstnemingen enerzijds en hoop op een renteverlaging aan de andere kant zorgde voor flink zigzaggende koersen. Bij gemiddelde omzetten sloot het Nikei-225-koersgemiddelde vanmorgen 290,82 punten (1,35 procent) lager op 21.321,37 punten.