"Ballenmachine' Sanchez gunt Schapers geen kans

MELBOURNE, 17 JAN. Michiel Schapers heeft de achtste finales van de open Australische tenniskampioenschappen niet gehaald. De 32-jarige econooom uit Eemnes verloor in de derde ronde in drie sets van de Spanjaard Emilio Sanchez: 3-6, 4-6, 6-7.

Michiel Schapers vatte zijn verloren partij tegen Emilio Sanchez in twee woorden samen. “Geen returns”. Maar er lag meer ten grondslag aan zijn nederlaag. Emilio Sanchez is nog steeds een topper, Michiel Schapers is het een aantal jaren geleden bijna geweest.

Tegen de groten helpt degelijkheid niet. Tegen de sterksten telt ieder foutje letterlijk dubbel. Tegen de 'ballenmachine' Sanchez mag eenvoudigweg niets mis gaan. Aan die eis kon Schapers niet voldoen.

Schapers vond zelf dat hij niet goed getennist had, maar niemand weet beter dan hij zelf hoe moeilijk het is, wel goed tegen Sanchez te spelen. De kleine Spanjaard maakt zo weinig fouten, heeft een geweldig loopvermogen, speelt van de achterlijn scherp als geen ander en ziet gaatjes die harder slaande tennissers in hun drift nog wel eens over het hoofd willen zien.

Sanchez kreeg Schapers aan het lopen, pakte hem te veel aan het net omdat de druk van de service-volley-man Schapers iets te laag lag voor een speler als de 26-jarige Spanjaard. Sanchez kon altijd versnellen als het nodig was, Schapers niet.

“Misschien had ik mij iets bescheidener moeten opstellen”, zei Schapers na afloop. “Ik had meer op de rally's moeten spelen, ik heb hem te veel punten aangeboden. Wanneer je hem onder druk kunt zetten, zijn er op hard-court kansen. Ik heb gewoon een aantal domme dingen gedaan, die niet karakteristiek zijn voor mijn spel. Ik heb ook gaten open gelaten en hij weet het kleinste al te vinden. Er zijn er trouwens meer die zich daarop verkeken hebben. Cash bijvoorbeeld.”

Schapers ergerde zich er het meest aan dat hij niet de juiste conclusies had getrokken uit de partij van Cash en Sanchez. “Men had mij gezegd dat hij altijd langs de lijn scoort, daar had ik mij op ingesteld, maar hij maakte juist veel punten met cross-ballen. Zoals tegen Cash. Ik had niet naar anderen moeten luisteren, ik had mijn eigen instinct moeten volgen. Iedere speler, zelfs de beste, heeft zijn goede en zijn zwakke punten. Op de zwakke van Sanchez heb ik onvoldoende ingespeeld.”

Naast Sanchez hebben ook Lendl, Ferreira, Tjesnokov, Wheaton en Camporese zich gisteren geplaatst voor de vierde ronde. Richard Krajicek speelt vannacht tegen de Amerikaan Chang die in de tweede ronde de Italiaan Caratti versloeg: 3-6, 6-4, 6-4, 6-4.

Manon Bollegraf heeft in het damesdubbel de tweede ronde overleefd. Met haar Amerikaanse partner Katrina Adams versloeg zij vandaag het Brits-Australische koppel Belinda Borneo/Kerry-Anne Guse: 6-2, 6-2. Het Nederlands-Amerikaanse koppel is als achtste geplaatst.

Ook Brenda Schultz won in de tweede ronde van het damesdubbel. Met haar Amerikaanse partner Stephanie Rehe versloeg Schultz het Australische koppel Burne/Stacey: 6-4 6-2. Schultz en Rehe zijn als zestiende geplaatst.

De als eerste geplaatste Monica Seles uit Joegoslavië had in het damesenkel weinig moeite met de Indonesische Yayuk Basuki. Ze won in twee sets: 6-1, 6-1. (ANP/Reuter)