ANC zou hebben betaald voor moord op overloper

JOHANNESBURG, 17 JAN. Twee leden van de inlichtingendienst van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) hebben een lid van de extreem-rechtse blanke Afrikaner Weerstandbeweging (AWB) geld geboden om een voormalige ANC'er te vermoorden die is overgelopen naar de Zuidafrikaanse politie.

Deze onthulling over geheime operaties in Zuid-Afrika wordt vandaag gedaan in het linkse Vrije Weekblad. De moord is nooit gepleegd. De AWB'er, Daniël Odendaal, is vorige week aangehouden op verdenking van samenzwering tot moord, nadat hij een kennis had verteld van zijn relatie met het ANC.

Odendaal zou vanaf oktober ten minste 22.000 rand (ongeveer 13.000 gulden) hebben ontvangen van de ANC-inlichtingenofficieren “Ricky” en “Mao” voor medewerking aan een reeks projecten. Voor de moord was hem volgens het Vrije Weekblad 50.000 rand geboden. Ook kreeg Odendaal 12.000 rand van het hoofd van de inlichtingendienst, Patrick 'Terror' Lekota, voor informatie over wapenaankopen voor extreem-rechtse groeperingen.

Het ANC heeft “ondubbelzinnig” ontkend betrokken te zijn geweest bij een samenzwering tot moord. De 50.000 rand komen niet uit de kas van het ANC. Het ANC geeft wel toe 12.000 rand te hebben betaald aan Odendaal voor informatie over wapentransacties, maar dit is “aanvaarde praktijk”. “Het ANC kan niet de noodzaak ontkennen zich te begeven in dergelijk activiteiten, gezien de verklaarde intenties van extreem-rechts om ANC'ers en leden van de democratische beweging te vermoorden”.

Pikant is de betrokkenheid van Jacob Zuma, tweede secretaris-generaal van het ANC en onderhandelaar bij de Conventie voor een Democratisch Zuid-Afrika. Zuma werd in oktober 1990 benaderd door het Vrije Weekblad over Odendaal. Deze had zich bij het weekblad gemeld met het verhaal dat hij voor rechtse blanke groeperingen in Mozambique wapens zou hebben gekocht. Het weekblad zocht bij het ANC hulp om Odendaal het land uit te krijgen, wanneer hij deze beweringen openbaar zou maken. Zuma stemde in met het project.

Doelwit van de ANC-inlichtingenofficieren was de askari (overloper) Glory Lephosa 'September' Sidebe die na een opleiding in Mozambique, Angola en Oost-Duitsland, hoofd militaire inlichtingen van het ANC in Transvaal was voor hij in 1986 naar de politie overstapte. Zijn informatie zou hebben geleid tot de dood van diverse ANC'ers.

    • Peter ter Horst