ANC geen partij bij bezoek Lubbers

JOHANNESBURG, 16 JAN. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zal premier Lubbers en minister Van den Broek (buitenlandse zaken) niet ontmoeten, wanneer zij hun plan doorzetten om in februari Zuid-Afrika te bezoeken.

Dit heeft Gill Marcus, de woordvoerder van het ANC, gisteren meegedeeld. Het ANC wilde zich eerder deze week niet uitlaten over de gevolgen van het bezoek, waartegen de organisatie zich verzet omdat het “slecht getimed en prematuur” zou zijn. Het ANC heeft geen bezwaar tegen een werkbezoek van de minister van buitenlandse zaken. Andere landen hebben hun ministers de afgelopen maanden met instemming van het ANC ook naar Zuid-Afrika gestuurd. Het bezoek van een regeringsleider is op dit moment voor de bevrijdingsbeweging te hoog, omdat het een erkenning zou zijn van het “niet-legitieme blanke regime van president De Klerk”.

Onze Haagse redactie voegt hier aan toe: Premier Lubbers en minister Van den Broek zijn vooralsnog van plan hun bezoek aan Zuid-Afrika door te laten gaan. In de marge van het kabinetsberaad van vandaag wordt over het bezoek gesproken, maar het overleg wordt bemoeilijkt door het feit dat minister Van den Broek in Israel is. CDA en VVD steunen hen in hun voornemen.

Vanochtend was er nog druk diplomatiek overleg om te zien hoe uit de impasse met het ANC te komen. Geopperd werd om minister Van den Broek alleen met het ANC te laten praten maar op Algemene Zaken acht men het politiek niet wenselijk zo'n uitnodiging te aanvaarden. De voorzitter van de commissie-Buitenland van de Tweede Kamer, H. Aarts (CDA), vindt dat het bezoek door moet gaan. “De beide ministers moeten gaan. Tot nu toe heb ik geen enkele valide argument gehoord waarom ze dat niet zouden moeten doen.”