Winstgroei van Siemens stagneert

MÜNCHEN, 16 JAN. Het Duitse elektronica-concern Siemens verwacht dit boekjaar de netto-winst als percentage van de omzet te kunnen handhaven op het niveau van vorig jaar. De omzet zal stijgen met ruim 10 procent en daarmee de 80 miljard mark (88 miljard gulden) overschrijden.

Dat heeft plaatsvervangend president-directeur Von Pierer vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag over het boekjaar '90-'91 dat eind september is afgesloten. Von Pierer verving president-directeur Kaske die wegens ziekte was verhinderd. Pierer zal Kaske in de loop van dit jaar opvolgen.

Siemens had eerder al laten weten dat de omzet in het vorige boekjaar met 16 procent is gestegen tot 73,1 miljard mark. De winst groeide met 7 procent tot 1,79 miljard mark.

De omzetstijging was voor een groot deel te danken aan de consolidatie van nieuwe dochterondernemingen. Computerdochter Siemens-Nixdorf en het Britse Plessey plus enkele kleinere overnemingen alleen zorgden al voor een omzetstijging van 9 procent.

Uit het jaarverslag blijkt dat het operationele resultaat van het concern met 20 procent is afgenomen, vergeleken met het vorige boekjaar. Verantwoordelijk daarvoor waren verliezen bij chips (ruim 500 miljoen mark), bij computers (781 miljoen mark) en bij de Siemens-bedrijven in de Verenigde Staten (222 miljoen mark). De daling van het operationele resultaat werd meer dan goedgemaakt op de kapitaalmarkt. De beleggingsportefeuille van het concern bracht 2 miljard mark in, 1 miljard meer dan vorig jaar. Ook namen de valutaverliezen af van 530 miljoen tot 255 miljoen.

De cijfers over het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar laten een omzet- en winststijging zien van 6 procent. Reden tot enig pessimisme vormde in de weken tot eind december de omvang van de binnenkomende orders, die 1 procent achterbleven bij het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De orders uit het buitenland bleven achter met 5 procent maar werden gecompenseerd met een orderstijging van 4 procent in Duitsland zelf.