"Wantrouw de goedkope Italiaanse wijnen'

ROME, 16 JAN. De giftige Italiaanse wijnen die met een pesticide waren behandeld, waren al een aantal maanden in winkels, bars en restaurants te koop, bijna allemaal in de noordoostelijke regio Veneto, zo heeft de politie gezegd. Dinsdag was gezegd dat met de in beslag name van vier miljoen liter wijn was voorkomen dat de giftige wijnen op de markt zouden komen. Woordvoerders van de speciale eenheid van de carabinieri die toezicht houdt op de kwaliteit van levensmiddelen, hebben gisteren de achtergrond van de actie toegelicht. Daarbij bleek dat het onderzoek zes maanden geleden is begonnen, nadat was geklaagd over de verdachte geur van een aantal zeer goedkope wijnen in een aantal supermarkten.

Pas afgelopen weekeinde werd beslag gelegd op wijnen van vier verdachte wijnproducenten. Vier mensen werden dinsdagochtend gearresteerd, tegen een vijfde wijnboer loopt nog een arrestatiebevel.

De betrokken wijnen, versneden met inferieure wijnen en daarna behandeld met de pesticide methyl-isothiocyanaat om verzuring te voorkomen, zijn vrijwel zeker niet geëxporteerd en zijn ook nauwelijks buiten de regio Veneto verhandeld, aldus de politie. Het is onduidelijk hoeveel van deze wijnen de afgelopen maanden zijn verkocht.

Van verschillende kanten zijn gisteren harde woorden gevallen aan het adres van de knoeiende wijnproducenten. “Dit is een harde klap voor het imago van de Italiaanse wijn,” zei Gianni Zonin, wijnbouwer uit de Veneto en president van het grootste wijnhuis van Italië. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog maar een paar knoeiers over zijn in ons land. Een raad aan de consument: wantrouw de spotgoedkope produkten, niemand verricht wonderen.”

De carabinieri hebben gisteren een lijst vrijgegeven van verdachte flessen: prosecco, marzemino en moscato van het wijnhuis Poli; spumante, prosecco en pinot bianco van Rampon; en recioto, pinot, cabernet en prosecco van Chiarelli en Sordato.

    • Marc Leijendekker