Vrouwen zullen na 2000 net zo hard lopen als mannen

Op de Olympische loopafstanden zijn deze eeuw de wereldrecords vrijwel lineair in de tijd verbeterd.

Iedere tien jaar werd op iedere afstand ongeveer dezelfde hoeveelheid meters per minuut harder gelopen. Wanneer de loopsnelheid wordt uitgezet tegen de jaren ontstaan curven waarin op alle afstanden tot de 10.000 meter (bij mannen) en de 1.500 meter (bij vrouwen) bovendien de hellingshoek tamelijk constant is. De curven bij mannen en vrouwen verschillen echter sterk in hellingshoek. Het betekent dat op alle loopafstanden, behalve de marathon, bij beide geslachten iedere tien jaar het record met dezelfde hoeveelheid gelopen meters per minuut vermindert, alleen gaat het bij vrouwen per decennium om bijna tweemaal zoveel meters als bij mannen. Als dat zo doorgaat zullen vrouwen in de toekomst net zo hard lopen als mannen. En daarna harder. De marathon is een uitzondering. Daar verloopt de vooruitgang veel sneller.

"Ondanks de potentiële valkuilen hebben de we de verleiding niet kunnen weerstaan de recordverbeteringen naar de toekomst te extrapoleren,' schrijven Brian Whipp en Susan Ward van de faculteit voor fysiologie en anesthesie van de universiteit van Californië in Los Angeles (Nature 2 jan).

Het resultaat is dat 1998 het wereldrecord marathon voor mannen én vrouwen op 2 uur 1 minuut en 59 seconden zal komen. Tegen 2050 lopen mannen en vrouwen de 200 meter in 18,62 seconden.

Fysiologisch gezien hebben mannen hun zuurstofopname ieder jaar met 10 milliliter per minuut verbeterd. Bij vrouwen verbeterde de zuurstofopname meer dan tweemaal zo snel. De briefschrijvers laten zich er niet over uit wanneer aan die vooruitgang een eind zal komen.

Bijschrift:

De loopsnelheden tijdens de wereldrecords verbeteren bij mannen en bij vrouwen lineair in de tijd. Bij mannen (a) is de vooruitgang kleiner dan bij vrouwen (b). Extrapolatie leert dat tussen 2000 en 2050 op alle afstanden vrouwen net zo hard lopen als mannen (c).

Langs de assen:

Gemiddelde loopsnelheid (meter per minuut); Jaar