Vrouwen stappen over op oude, goedkope pil

OSS, 16 JAN. Pilgebruiksters in Nederland gaan over tot het gebruik van oudere, hooggedoseerde preparaten, nu voor de nieuwe produkten met een relatief geringe hoeveelheid hormoon - Marvelon en Mercilon - moet worden bijbetaald. Dat stelt Organon, de farmaceutische afdeling van Akzo in Oss. De verschuiving naar verouderde produkten is een gevolg van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Organon stelt dat het toekomstperspectief van het bedrijf wordt bedreigd door "willekeurig en onvoorspelbaar prijsingrijpen van nationale overheden in een overigens vrije Europese markt'. Het GVS voorziet in een groepsgewijze indeling van geneesmiddelen, waarbij steeds één prijs als ijkprijs dient. Voor de pil heeft dat als gevolg dat voor de oude produkten niet hoeft te worden bijbetaald, voor de nieuwe, veiliger pillen wel.

Organon wijst er op dat vergelijkbare preparaten van concurrenten als het Amerikaanse Wyeth en Duitse Schering wel geheel voor vergoeding in aanmerking komen. Het bedrijf noemt dat "onacceptabel en in feite discriminerend'. De ontwikkelingskosten van een middel als het laag gedoseerde Mercilon, dat nu wereldwijd op de markt wordt gebracht, zijn enorm gestegen zo stelt Organon.

Behalve in Nederland, de thuismarkt, wordt in alle landen een hogere prijs vergoed, zonder bijbetaling. Mocht een systeem als het GVS internationaal worden ingevoerd, dan hebben onderzoeksinspanningen naar nieuwe produkten geen bestaansrecht meer, zo zegt het bedrijf. Schering en Wyeth hebben volgens Organon al aangekondigd nieuwe medicijnen niet meer op de Nederlandse markt te introduceren. Organon behoort tot de top drie in de wereld op het gebied van anticonceptie. In totaal zijn er 700 onderzoekers werkzaam. Dat hun baan op enige termijn zou verdwijnen door de overheidsmaatregelen is niet aan de orde, zo stelt een woordvoerder van het bedrijf.