Venetiaan wil devaluatie van Surinaamse munteenheid

PARAMARIBO, 16 JAN. Devaluatie van de Surinaamse munt moet deel uitmaken van een economisch herstelprogramma voor het land. Dat blijkt uit de regeringsverklaring van de Nieuw Front-coalitie, die president R. Venetiaan gisteren aflegde in het Surinaamse parlement.

De regering gaat met dit standpunt in tegen eerdere verklaringen van de coalitie-partijen VHP (hindoestaans) en KTPI (javaans) en de Surinaamse raad van vakcentrales Ravaksur, die devaluatie afwijzen. Zij willen dat de economie met andere middelen wordt gestimuleerd.

Venetiaans eigen partij, de creoolse NPS die eveneens deel uitmaakt van de Nieuw Front-coalitie, heeft nog geen standpunt bekendgemaakt. De regering-Venetiaan zal naar verwachting morgen een reactie presenteren op het rapport van het organisatiebureau Coopers & Lybrand over de Surinaamse economie. Daarin wordt devaluatie bepleit.

Venetiaan zei gisteren dat de regering wil streven naar “een realistische wisselkoers”. Die kan bijdragen tot verbetering van de staatsfinanciën, door herstel van de winstgevendheid van gesubsidieerde staatsbedrijven in de exportsector. Verder wil de regering de winstbelasting van de bauxietbedrijven verhogen, evenals overige belastingen.

De regering overweegt legalisering van de parallelmarkt, een ingreep die in feite devaluatie zou betekenen. De officiële koers van de Nederlandse en Surinaamse gulden is één op één, maar op de parallelmarkt is die verhouding één op acht. De regering wil de mogelijkheid houden de koers te beïnvloeden, aldus Venetiaan.

De president herhaalde dat aanpassing van de grondwet noodzakelijk is om duidelijkheid te verschaffen over de positie van het leger. Uitgangspunt in het defensiebeleid moet zijn dat Suriname een geringe bevolking heeft, aldus Venetiaan, die daarmee verwees naar zijn eerdere voornemen om het Nationaal Leger fors in te krimpen.