Tsjechische order voor Fokker gaat niet door

ROTTERDAM, 16 JAN. De order van de Tsjechoslowaakse luchtvaartmaatschappij CSA voor vier Fokker 50's gaat niet door. Air France nam begin dit jaar een belang van 40 procent in CSA. De order van CSA was de eerste order voor Fokker uit Oost-Europa.

De Tsjechoslowaakse luchtvaartmaatschappij koopt in plaats van de Fokkertoestellen de Frans-Italiaanse ATR 72. Volgens de woordvoerder van Fokker is deze keuze niet het gevolg van de deelname van Air France in CSA. Air France is de eerste westerse luchtvaartmaatschappij die voet aan de grond krijgt in Oost-Europa. Met het aandeel dat Air France in CSA neemt, is een bedrag van 60 miljoen dollar gemoeid.

Vorig jaar was een matig jaar voor Fokker. De Nederlandse vliegtuigbouwer verkocht 27 Fokker 50's die in standaarduitvoering 22,2 miljoen gulden moet opleveren, tegen 14 toestellen het jaar daarvoor. Voor de Fokker 100 kwamen 14 bestellingen binnen tegen 44 in 1990. De laatste grote order, die in december bekend gemaakt is, was afkomstig van Korean Airlines, die voor 650 miljoen gulden negen F100's heeft besteld. In april wordt de eerste F100 aan Korean Airlines geleverd.

Volgens Fokker zijn de tegenvallende verkopen te wijten aan de moeilijkheden van de luchtvaartmaatschappijen. Deze boekten het afgelopen jaar slechte resultaten als gevolg van de Golfoorlog en de recessie in de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar maakte Fokker bekend dat de orderportefeuille voor dit jaar goed gevuld is. Tot eind 1994 is de produktie van de Fokker 100 vrijwel geheel volgeboekt. American Airlines wil 75 vliegtuigen afnemen.

Eind eind maart maakt Fokker haar financiële resultaten over 1991 bekend.