Rotterdam gaat diefstal uit auto's harder aanpakken

ROTTERDAM, 16 JAN. Politie en justitie in Rotterdam gaan diefstal uit auto's de komende jaren harder aanpakken. De politie zal op tien plaatsen in het centrum speciale toezichthouders voor geparkeerde auto's inschakelen. Met het openbaar ministerie heeft de politie afgesproken dat de daders die het meest met justitie in aanraking komen dit jaar op een snellere vervolging en zwaardere straffen kunnen rekenen. Daartoe zal het OM een top-15 van Rotterdamse autokrakers bijhouden.

De maatregelen zijn onderdeel van een experiment van politie, justitie en gemeente dat tot 1995 doorloopt. De politie hoopt dit jaar te bereiken dat het aantal geregistreerde autokraken in het centrum stabiliseert op het cijfer van vorig jaar, toen naar schatting 7.500 keer een auto werd opengebroken. Dat was al 25 procent meer dan in 1990. In heel Rotterdam is het aantal diefstallen uit auto's sinds 1980 bijna verviervoudigd. De schade als gevolg van deze delicten bedraagt in Rotterdam jaarlijks vele miljoenen guldens, terwijl het de politie handenvol werk bezorgt: ongeveer dertigduizend manuren.

De politie wil de negatieve spiraal doorbreken door het publiek beter voor te lichten en te analyseren waar en wanneer autokrakers bij voorkeur toeslaan. Politiewachten gaan patrouilleren op tien aangewezen "hot spots' - plekken langs de openbare weg die als inbraakgevoelig bekendstaan. De toezichthouders zullen controleren of geparkeerde voertuigen zijn afgesloten en of er mogelijk waardevolle spullen zijn achtergelaten. Automobilisten die in de ogen van de politiewachten in gebreke blijven vinden bij terugkomst in de auto een informatiefolder. Daarnaast zullen automobilisten en bewoners folders ontvangen met tips om het risico van een auto-inbraak te beperken.

Omdat de harde kern van Rotterdamse autokrakers volgens de politie niet zo groot is, zal een hardere aanpak van de belangrijkste recidivisten naar verwachting leiden tot een daling van het aantal inbraken in auto's. Aangehouden verdachten die in de top-15 van het openbaar ministerie voorkomen worden geconfronteerd met de hele lijst van zaken die op hun naam staan, en niet alleen met het delict waarvoor zij zijn aangehouden. Volgens politie-onderzoeken heeft 95 procent van de autokrakers in het centrum van Rotterdam het geld nodig voor een verslaving. Opvallend is dat het daarbij gaat om zevenhonderd tot duizend gokverslaafden en honderd tot driehonderd drugsverslaafden. De politie verricht in deze laatste groep wel de meeste aanhoudingen.

Aan het eind van dit jaar bekijken politie en justitie in hoeverre de experimenten succesvol zijn geweest. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald welke strategie in de periode 1993-1995 zal worden gebruikt. De politie denkt onder meer aan bijscholing van medewerkers van de parkeerpolitie en het uitzetten van stadsroutes die automobilisten naar veilige parkeerplaatsen leiden.