Praag wil 24 Vietnamezen toelaten

PRAAG/ ROTTERDAM, 16 JAN. Tsjechoslowakije is bereid 24 uitgeprocedeerde Vietnamezen toe te laten wanneer zij uit Nederland worden uitgezet. De 24 beschikken over een geldig paspoort terwijl ook het arbeidscontract van een deel van hen nog niet is verlopen. Dat heeft J. Michovsky van het Tsjechoslowaakse ministerie van buitenlandse zaken gisteravond desgevraagd meegedeeld.

Michovsky maakte deel uit van de Tsjechoslowaakse ambtelijke delegatie die afgelopen maandag in Den Haag overleg heeft gevoerd om uit de impasse te komen die is ontstaan na de herhaalde weigering van Tsjechoslowakije om de naar Nederland gevluchte Vietnamezen weer terug te nemen, terwijl de Nederlandse regering op het standpunt staat dat dit wel moet gebeuren.

Volgens Michovsky beschikt een groot deel van de hier verblijvende Vietnamezen niet over geldige papieren. “Wij blijven van mening verschillen met Nederland waar wordt gezegd dat ook al is het arbeidscontract verlopen, de verblijfspapieren hun geldigheid blijven behouden. Het zou gaan om tweehonderd Vietnamezen. Over hun terugkeer moet per geval worden beslist”, zo zei hij.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie kon vanochtend de uitspraak van Michovsky over de toelating van de 24 Vietnamezen nog niet officieel bevestigen. Wel heeft Justitie op verzoek van de Tsjechoslowaken de lijst met namen van uitgeprocedeerde Vietnamezen overhandigd die Nederland op korte termijn wil uitzetten. Praag wilde vooraf worden geïnformeerd zodat tijdig kan worden gezorgd voor goede opvang en begeleiding van de uit te wijzen Vietnamezen.

De betrokken Vietnamezen hebben volgens de woordvoerder hun toevlucht gezocht in verscheidene kerken. Hij verwacht dat binnenkort stappen zullen worden ondernomen om ze daar uit te halen.

Naar verluidt bestaan er inmiddels contacten op hoog niveau tussen de Vietnamese en de Nederlandse regering, via de Nederlandse ambassade in Bangkok, over het rechtstreeks terugsturen van de Vietnamezen. Coamh Nguyen, woordvoerster van het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken in Hanoi, bevestigde dit vanmorgen in een telefonische reactie. Hanoi zegt te zijn benaderd door Den Haag, maar over de verdere inhoud van de contacten wilde Coamh geen mededelingen doen.

De Vietnamese ambassade in Parijs, die tevens fungeert als Vietnamese ambassade voor Nederland, is zeer afwachtend in haar commentaar. Woordvoerster Dingh Phuong Anh spreekt van een “volkomen nieuwe zaak, die ons heeft verrast”.

Indien het komt tot het direct terugsturen van de 300 à 400 Vietnamezen naar hun eigen land kampt Nederland met enige logistieke problemen. Er bestaat geen rechtstreeks vliegverbinding met Hanoi. Voor lijnvluchten wordt gewoonlijk via Bangkok gevlogen, waar de passagiers overstappen. Den Haag zou ook een vliegtuig kunnen charteren, maar dat brengt aanzienlijke kosten met zich mee.

Intussen zouden de besprekingen tussen de Vietnamese overheid en een Duitse delegatie, die momenteel op bezoek is in Hanoi om te praten over de repatriëring van de naar schatting 20.000 à 30.000 Vietnamezen uit Duitsland, moeizaam verlopen. Vietnam zou volgens welingelichte bronnen (nog) niet bereid zijn de door Bonn geëiste garantie te geven dat alle Vietnamezen die terugkeren ongemoeid zullen worden gelaten.