Paul Haarhuis strandt op strijdlustige Munster

MELBOURNE, 16 JAN. Voor Paul Haarhuis eindigde het toernooi om het Open Australische tenniskampioenschap vanmorgen tegen Thomas Muster. De strijdlustige Oostenrijker, die hem eerder in Rome en Parijs de baas was, bleek ook nu een onoverkomelijke hindernis. Zonder zelfs maar een set te winnen (6-4, 6-4, 7-6). Morgen keert Haarhuis terug naar Nederland om zich er voor te bereiden op zijn volgende belangrijke doel: de Davis-Cupontmoeting met Zwitserland van eind deze maand in Den Haag.

Door de uitschakeling van Haarhuis blijven er na twee ronden nog slechts twee Nederlanders in de strijd. Na Schapers, die gisteren Eltingh versloeg, bereikte vanmorgen Richard Krajicek de derde ronde. Hij boekte eenvoudig een zege op de Amerikaan Jim Crabb: 6-2, 7-6 (7-2), 6-1. “Ik ben ingespeeld, maar bepaald nog niet oververmoeid”, reageerde hij onderkoeld.

De wind had vandaag grote invloed op het spel. Krajicek kon zijn krachtige service niet optimaal benutten omdat controle onder deze omstandigheden nauwelijks mogelijk was. En Haarhuis, die op de "stormachtige' baan twee speelde, had er ook last van. Maar het meeste kampte hij toch met Muster, die beschikt over een voortreffelijke fore-hand. Sterker ontwikkeld nadat hij een kleine drie jaar geleden, toen een ernstig auto-ongeluk hem negen maanden uitschakelde, tijdens zijn genezingsperiode een speciale stoel liet construeren om zijn forehand toch maar te kunnen oefenen en zo veel mogelijk op peil te houden.

De Oostenrijker was de gangmaker van de partij, Haarhuis probeerde contact te houden. Het kostte te veel moeite. In de eerste game werd het acht keer 40 gelijk, maar daarna liep Muster toch uit naar 5-1. Haarhuis kwam opmerkelijk sterk terug tot 4-5, maar capituleerde uiteindelijk toch. In de tweede set gebeurde hetzelfde. Weer moest Haarhuis zijn eerste opslag prijsgeven, maar daarna bleef hij in de pas, zonder overigens het verloren punt te kunnen heroveren, 4-6 opnieuw dus.

De hoop dat de partij nog zou kunnen keren, hield Haarhuis strijdvaardig, maar tegen de wind ging toch weer een service-game, de zevende, verloren. Dit keer kon Muster, die in een paar minuten twee keer van racket moest verwisselen, de voorsprong niet vasthouden. De Oostenrijker miste op 5-4 drie wedstrijdpunten en na negen gewonnen slagen achter elkaar had de Eindhovenaar nog altijd kans op winst. In de tiebreak bleek de opslag van Muster toch zekerder. Niet de wind maar het begin van de partij was volgens de Nederlander doorslaggevend geweest.

Stanley Franker, de Nederlandse bondscoach die dezelfde functie in het verleden in Oostenrijk had en Muster door en door kent, had Haarhuis onder andere een hoge aanval op de backhand van Muster geadviseerd. “Dat is mijn spel niet, maar hij gaf mij geen kans dat te doen wat ik wel wilde. Hij had mij veel meer in zijn greep dan omgekeerd.”

Voor Haarhuis kwam het einde, Krajicek heeft het gevoel dat het enkelspel in Melbourne voor hem nog moet beginnen. In de derde ronde, tegen de winnaar van Michael Chang - Cristiano Caratti. Met Siemerink won Krajicek vandaag ook zijn eerste dubbelpartij, tegen Broad en Muller. In drie sets, want het Engels/Zuidafrikaanse paar heeft een redelijke reputatie.

De ochtendwedstrijd tegen Jim Grabb, gentleman-Jim, was een formaliteit. Dat was meer dan voldoende aanleiding om volledig ontspannen te zijn. Hem kon immers niets gebeuren. Het leidde er wel toe dat de tweede set gelijk-op ging tot 6-6, waarna de tiebreaker geen enkel probleem opleverde. De derde set was een vluggertje, omdat Krajicek iets meer gebruik van zijn macht maakte. Vorig jaar verloor Krajicek in Melbourne in de vierde ronde van Caratti. Tegen Chang heeft hij alleen in zijn juniorentijd gespeeld. Eén keer en verloren.

Nicole Muns-Jagerman, de laatste Nederlandse in het deelnemersveld bij de vrouwen, realiseerde zich vandaag tegen Helena Sukova dat alles mee moet zitten om van een speelster uit de top twintig te winnen. Ze verliet het enkelspel in de tweede ronde, 5-7 3-6.

De wedstrijd leek even een verrassende wending te krijgen toen Muns een set-point op 5-2 kreeg. Vervolgens verloor ze echter acht games op rij. De Amstelveense kwam nog even terug, maar werd daarna nadrukkelijk haar plaats gewezen door de Tsjechische grootverdienster uit het vrouwentennis.

“Het was ook niet in de eerste plaats mijn verdienste dat ik zo'n leuke voorsprong nam. Sukova sloeg geen bal, alles ging uit.” De ervaren speelster, sinds 1981 aanwezig bij de open Australische en drie jaar geleden finaliste tegen Steffi Graf, vond plotseling wel de weg door de windvlagen. “Zij zette mij meer onder druk, kwam iedere keer in en van dat moment waren er nauwelijks rally's meer. Ik was toch niet met ontzag op de baan gekomen. Dat heb je bij Seles of Graf, dan hoop je op een paar games, maar niet bij Sukova.”

Van het moment dat de 26-jarige uit Praag de lijn zag, ging het heel vlug, 7-5, 3-0. “Bij 5-5 wist ik dat het draadje gebroken was. Ik had de voorsprong weggegeven en een geleidelijk beter spelende tegenstander gekregen. Na 3-0 heb ik alles-of-niets gespeeld. Het hielp even.”