Pakistan ontkent bezit atoombom

ISLAMABAD, 16 JAN. Pakistan heeft gisteren ontkend dat het een atoombom heeft of dat het een nucleair wapenarsenaal nastreeft. Het land reageert daarmee op een aantijging van de Amerikaanse senator Pressler, eerder deze week, dat Pakistan de "islamitische bom' in zijn bezit heeft. Pressler sprak de vrees uit dat Pakistan deel zal uitmaken van een met nucleaire wapens uitgerust moslimblok in Centraal-Azië.

Vijftien maanden geleden hebben de Verenigde Staten de economische en militaire hulp aan Pakistan stop gezet. Deze beslissing was gebaseerd op een wet uit 1985 dat de Amerikaanse president elk jaar, voordat de hulp wordt verstrekt, opnieuw moet verklaren dat Pakistan geen mogelijkheid heeft om nucleaire wapens te produceren. Westerse veiligheidsdiensten berichtten in het begin van 1990 dat Pakistan die mogelijkheid wel heeft.

Militaire leiders uit Pakistan zeiden gisteren overigens bij de opening van een groot militair-industrieel complex, waar dit jaar al 250 eigen, geavanceerde tanks zullen worden gebouwd, dat Pakistan ernaar streeft zelfvoorzienend te worden in de produktie van verdedigingswapens, nu de militaire hulp van de Verenigde Staten is opgeschort. (AP, Reuter)